Paardensport worstelt met toekomst Super League

In de Super League verloren de Nederlandse springruiters gisteravond de leidende positie op de ranglijst. Gerco Schröder vlogen de hoefijzers om de oren.

John Roche, jumping director van de internationale hippische federatie FEI, is een beminnelijk man. Vriendelijk, vormelijk en bovenal diplomatiek. Je mag alles aan hem vragen. Hij neemt royaal de tijd voor het formuleren van zijn antwoord. Maar dan blijkt dat hij inhoudelijk niets zegt.

Gisteren vergaderde hij tijdens het CHIO in Aken namens de FEI met bondscoaches en concoursdirecteuren over de toekomst van de Super League. Nu Samsung zich als sponsor terugtrekt, heeft de FEI ingrijpende wijzigingen voor de formule bedacht. Geen acht deelnemende landen meer, maar tien. Teruggaan van acht naar zes concoursen. In de tweede manche van de wedstrijd niet meer alle landen laten rijden, maar slechts zes van de tien.

De coaches en de concoursdirecteuren waren laaiend toen deze plannen gepresenteerd werden, al was het maar omdat zij er niet in betrokken waren. Daarvoor bood Roche gistermorgen zijn excuses aan. Het was, legde hij uit, allemaal wat sneller gegaan dan was verwacht.

Naar zijn mening over het overleg gevraagd kroop Roche onmiddellijk in zijn diplomatieke pantser. „Ja, we hebben wat punten besproken.” Welke punten? „Die teruggang naar zes concoursen zien de concoursdirecties niet zitten.” En verder? „Zes teams in de tweede manche zien de coaches niet zitten.” Hoe moet dat dan verder? „We gaan ons daar in de FEI over beraden.”

Zo gaat dat. Wanneer kunnen we uitsluitsel verwachten? „Vóór de Olympiade* of later.” En is er al een nieuwe sponsor, als opvolger van Samsung? „We praten met diverse gegadigden.” Wanneer wordt er iets bekend? „Als de handtekening onder het contract gezet is.”

De wattensluier over de mededeelzaamheid van Roche hangt samen met de onzekerheid waarin de FEI verkeert, vooral waar het een nieuwe sponsor betreft. Dat daarbij ook de twijfel onder de concoursorganisaties in stand wordt gehouden, is duidelijk. Emile Hendrix, directeur springen bij het CHIO in Rotterdam, zit in die positie: „De komende weken worden erg spannend voor ons.”

Rotterdam is nog niet zeker van toewijzing van een Super League-wedstrijd. „Toch heb ik er een goed gevoel bij”, zegt Hendrix. „Met Duitsland geeft Nederland al jaren in de springsport de toon aan. Daaraan mag de FEI niet voorbijgaan.”

Hendrix ziet heus wel welke problemen de zware eisen van de internationale federatie kunnen geven. „Je hebt minstens 750.000 euro nodig voor het springen als je de Super League in huis haalt. De FEI wil 300.000 euro als prijzengeld voor de League plus nog eens zo’n bedrag voor andere rubrieken. Dat vergt een enorme inspanning.”

Aan de toename van acht naar tien deelnemende landen wordt niet meer getornd, heeft hij begrepen. „Dat is ook niet erg.” Hij heeft begrip voor de wens in de tweede omloop niet alle landen te laten terugkomen: „De FEI wil die tweede manche live op televisie. En dan niet op Eurosport, maar op een nationale zender.”

Alles valt of staat met de nieuwe sponsor en vooral met wat die in het project wil investeren. Hendrix: „De sponsor en de FEI bepalen wat ze willen. Ik heb het idee dat het allemaal intern besloten wordt en dat wij niks te zeggen hebben.”

Gisteravond werd in Aken de vijfde wedstrijd in de League-competitie van dit jaar gehouden. De Nederlandse équipe begon als lijstaanvoerder. Angelique Hoorn (O’Brien), Vincent Voorn (Alpapillon-Armanie), Albert Zoer (Okidoki) en Gerco Schröder (Berlin) konden die status niet handhaven. Ze werden tweede achter Duitsland. Zoer reed als enige een dubbele foutloze rit. In de eerste manche liep het team tegen pure pech op toen Berlin zijn twee voorijzers verloor. Het paard glibberde de rest van het parcours door, maar incasseerde te veel strafpunten. In de stand passeerden de Duitsers het team van Rob Ehrens, dat nu tweede is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden