Paalman verlaat KNP BT wegens onenigheid in de top

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Er is ruzie ontstaan in de top van het internationale papierconcern KNP BT. In verband daarmee heeft bestuurder B. Paalman ontslag genomen. Volgens het concern verschilde Paalman met zijn collega's van mening over het in de naaste toekomst te voeren beleid.

Paalman gaf leiding aan de verpakkingsdivisie. Het conflict zou zich toespitsen op plannen met betrekking op juist die divisie. De inkoopprijs van oud papier, ingrediënt voor verpakkingskarton, fluctueerde de laatste tijd hevig.

Los van die tegenvallende marktprijs stond de afzet onder druk. De divisie wist in de eerste helft van dit jaar de omzet dan wel te verhogen van 1,7 naar 2,2 miljard, maar dat kwam vooral door overnames. De stagnerende omzet wekt enige verwondering: in tijden van economische opgang, ontstaat er doorgaans meer vraag naar verpakkingsmateriaal.

De winst van KPN BT Packaging, de sector waaraan Paalman leiding gaf en waarin alle verpakkingsactiviteiten van het concern zijn ondergebracht, nam in de eerste helft van het jaar slechts met 2 miljoen gulden toe tot 166 miljoen.

Gemeten over het tweede kwartaal was er zelfs een winstdaling; van 86 naar 72 miljoen gulden. Ook de dochterbedrijven op het gebied van flexibele verpakkingen boekten in het tweede kwartaal een lager resultaat dan in dezelfde periode vorig jaar. In mei kocht de KNP BT Packaging Microfoam, de producent van beschermende verpakkingen van de Amerikaanse onderneming Ametek.

Paalman was afkomstig van Bührmann-Tetterode. In 1992 smolt dat samen met concurrent KNP. De cijfers van KNP BT over het derde kwartaal van dit jaar vielen een beetje tegen. Met name in de divisie van Paalman ging het niet helemaal naar wens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden