Paal en perk aan operaties 'voor de mooi'

Cosmetische ingrepen vielen tot nu toe buiten de wettelijke bescherming. Minister Schippers voert daarom strengere regels in.

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

Minister Schippers van volksgezondheid gaat strengere eisen stellen aan de 'mooimaakindustrie'. Er komt een leeftijdsgrens van achttien jaar waaronder zonder medische noodzaak geen cosmetische ingrepen mogen worden uitgevoerd. Bepaalde behandelingen als het injecteren van fillers (rimpelvullers) en mogelijk laseren mogen straks alleen door bevoegden worden gedaan. De scholing van behandelaars wordt verbeterd en er komen veldnormen waaraan behandelingen moeten voldoen. De voorlichting over de risico's zal worden verbeterd. Schippers onderzoekt de mogelijkheid van een waarschuwing bij cosmetische televisieprogramma's.

De minister maakte de maatregelen gisteren bekend. Vorig jaar had ze die in de Tweede Kamer al in het vooruitzicht gesteld. Aan esthetische cosmetische ingrepen zijn grote risico's verbonden die volgens de minister bij het publiek onvoldoende bekend zijn. Soms zijn producten slecht en onveilig en behandelaren onbekwaam. In de voorlichting ligt het accent meestal eenzijdig op hoe mooi het kan worden. Dat een behandeling ook verkeerd kan uitpakken wordt verzwegen.

In de schoonheidssector werkt een groot scala aan behandelaars: van plastisch chirurgen, oogartsen en basisartsen tot schoonheidsspecialisten. Medici moeten voldoen aan opleidings- en kwaliteitseisen die zijn geregeld in de wet BIG: de wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg. Die wet heeft tot doel patiënten te beschermen tegen ondeskundig medisch handelen. Behandelingen in de cosmetische sector daarentegen, voor zover louter om esthetische redenen gedaan, vallen buiten die wettelijke bescherming. Hoewel er gezondheidsrisico's aan zijn verbonden, dienen ze geen gezondheidsdoel en zijn daarmee strikt genomen geen zorg. Schippers constateerde vorig jaar al dat er serieuze hiaten zijn in de wetgeving, waardoor er geen enkele controle is op schoonheidssalons. De minister destijds: "Natuurlijk is er ook een eigen verantwoordelijkheid. Maar als mensen een witte jas zien, denken ze dat het wel goed zit."

Schippers is nu van plan de wet BIG aan te passen, zodat in de toekomst alleen bevoegden handelingen als laseren of het injecteren van fillers mogen verrichten. Om de bekwaamheid van behandelaars te vergroten financiert Schippers scholingsmodules die door de Nederlandse stichting voor esthetische geneeskunde (NSEG) zullen worden ontwikkeld.

De brancheorganisatie schoonheidsverzorging (Anbos) sprak gisteren haar steun uit. Overigens zijn schoonheidsspecialisten volgens Anbos nooit bevoegd geweest rimpelvullers te plaatsen. In zoverre hebben de maatregelen volgens de organisatie geen gevolgen voor de branche. Volgens een woordvoerder van de minister bestaat hierover in de sector echter veel onduidelijkheid. Daarom vindt de minister het nodig een en ander nog eens nadrukkelijk in de wet BIG te regelen.

De Nederlandse vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) liet weten dat de voorgenomen maatregelen nog niet ver genoeg gaan. "Het grootste probleem voor ons is dat artsen zonder chirurgische opleiding cosmetische operaties kunnen doen. Het is toch gek dat een arts in Nederland bijvoorbeeld een liposuctie kan doen, terwijl hij daar niet voor is opgeleid. Dat zal niet veranderen met het voorstel van Schippers." De NVPC pleit al langer voor striktere regels rond reclame voor cosmetische ingrepen.

Diploma voor schoonheidsspecialisten
De brancheorganisatie van schoonheidsspecialisten, Anbos, doet er alles aan om het imago van de sector, althans van de aangesloten leden, hoog te houden. Dit voorjaar begon de organisatie een consumentencampagne met de slogan: 'Je zit goed bij de Anbos-schoonheidsspecialist'. De boodschap is dat Anbos staat voor kwaliteit en veiligheid.

Het ministerie van volksgezondheid erkent de nuttige rol van de branche-organisatie. Zo worden voor risicovolle ingrepen als chemische peelings landelijke richtlijnen gehanteerd. Anbos-leden beschikken minimaal over het diploma schoonheidsverzorging. Ook zijn er vakdiploma's voor specialisaties zoals acne, ontharingstechnieken en camouflage. De gediplomeerde schoonheidsspecialisten staan geregistreerd op de website van Anbos. Zij zijn verplicht tot nascholing. Voor gespecialiseerde behandelingen ontwikkelt Anbos landelijke richtlijnen. Zo is er een richtsnoer ontharing met behulp van laser, een behandeling die minister Schippers nu onder werking van de wet wil brengen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden