p.s.

Jean Leslie, verloofde van een man die niet bestond
Niet zijzelf, maar een foto van haar in badpak speelde een belangrijke rol in het misleiden van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Die foto moesten de Duitsers vinden op het aangespoelde lichaam van Britse 'officier' die een tas met supergeheime documenten bij zich had. De documenten overtuigden de Duitsers ervan dat de geallieerden een aanval op Italië zouden doen via Griekenland en Sardinië, in plaats van Sicilië.

Het meisje op de foto was Jean Leslie, die bijna twee weken geleden, op 3 april, overleed in het Engelse graafschap Berkshire. Ze is 88 geworden. Toen ze een mooi meisje van twintig was, werkte ze voor de Britse inlichtingendienst MI5. Ze had nauwelijks opleiding, maar ze had een deel van haar jeugd in Parijs gewoond en haar kennis van het Frans was welkom bij de dienst.

Maar haar foto, genomen door een vriendje, bleek nog belangrijker.

Om de Duitsers te misleiden, werd het dode lichaam van een zwerver in Londen van een nieuwe identiteit voorzien. 'Majoor William Martin' kreeg een militair uniform aan met de bijbehorende militaire passen, een brief van zijn vader, een boze brief van de bank over zijn negatieve saldo, een rekening voor een verlovingsring en een paar liefdesbrieven van een zekere Pam die ook haar foto in badpak bijsloot.

Maar het belangrijkste was een tas met valse documenten over de aanvalsplannen.

Met een onderzeeër werd het lichaam op 30 april 1943 vlak voor de Spaanse kust te water gelaten, zodat het zou aanspoelen op het strand. Een visser vond het en waarschuwde de Duitsers. De informatie dat de invasie uit Griekenland en Sardinië zou komen, ging tegen alle militaire logica in. Maar die aangespoelde majoor met die foto op zak was overtuigend. De Duitsers lieten Sicilië nauwelijks verdedigd achter. Op 9 juli begon de succesvolle geallieerde aanval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden