P. N. van Eyck pleegde plagiaat

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - “Van Eyck plagieerde. Hij zette een oud verhaal op rijm, vermeldde geen bron en verzon er helemaal niets zelf bij.” Dit stelt de schrijver Herman Franke vandaag in een artikel in Letter & Geest over het gedicht 'De Tuinman en de Dood'. Dit gedicht van P. N. van Eyck behoort tot de bekendste gedichten uit de Nederlandse literatuur.

In een boek van de Baskische schrijver Bernardo Atxaga stuitte Franke op een verhaal over de knecht van een rijke koopman in Bagdad die uit angst voor de dood naar Ispahaan vluchtte. Hij belde Atxaga. Die kende het verhaal uit een bundel met fantastische verhalen van Jorge Luis Borges. Borges pleegde geen plagiaat. Hij vermeldde keurig onder aan de bladzijde dat het verhaaltje was overgenomen uit Le Grand ücart van Jean Cocteau.

'De Tuinman en de Dood' verscheen in 1926 in de bundel Erts, drie jaar na de eerste druk van Cocteau's roman. “Wie gedicht en verhaal naast elkaar legt - schrijft Franke - ziet ook hoe sterk ze op elkaar lijken. Sommige zinnen zijn bijna letterlijk hetzelfde.”

- Letter & geest, pagina 17

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden