P.C. Hooftprijs

P.C. Hooftprijs 2017 voor Bas Heijne

Bas Heijne. Beeld anp
Bas Heijne.Beeld anp

Schrijver en journalist Bas Heijne (56) is de winnaar van de P.C. Hooftprijs voor Letterkunde 2017 voor zijn beschouwend oeuvre. Dat maakte de jury, bestaande uit Jacqueline Bel, Kees 't Hart, Kristien Hemmerechts, David Van Reybrouck en Dirk van Weelden, dinsdagochtend bekend.

Heijne is onder andere bekend als columnist van NRC. "Bas Heijne is een schrijver met een bijzondere positie als columnist en essayist, die over een enorme verscheidenheid aan actuele onderwerpen en kwesties schrijft", aldus de jury.

"Hij volgt de hedendaagse cultuur op een geëngageerde manier. Hij schrijft over haatvloggers en De Ring van Wagner, over Hollywoodfilms en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman."

Heijnes werk geeft volgens de jury "een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan."

Bas Heijne publiceerde onder meer de romans Laatste woorden (1984) en Suez (1992). Ook gaf hij een reeks essays uit, waarvan er verschillende werden bekroond of genomineerd voor een prijs. Angst en schoonheid, zijn essay over Couperus uit 2013, werd beloond met de J. Greshoffprijs.

"Hij schrijft als een denker én denkt als een lezer", aldus de jury over de laureaat. De P.C. Hoofdprijs werd dit jaar bestemd voor beschouwend proza en wordt uitgereikt op op donderdag 18 mei in Den Haag.

Literaire roem

De P.C. Hooftprijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijke literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. De oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie.

De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1947. In dat jaar werd op 21 mei de 300ste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft herdacht. De prijs wordt jaarlijks rond de sterfdag van P.C. Hooft uitgereikt. Daar horen 60.000 euro bij én literaire roem: hoger kun je niet reiken in het Nederlandse taalgebied.

'Springerige geest'

Yra van Dijk, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de universiteit van Leiden, zette vandaag in Trouw al in op Heijne, wiens essay 'Angst en schoonheid' over het werk van Louis Couperus werd bekroond met de J. Greshoff-prijs. "Hij heeft precies de springerige geest die een essayist moet hebben. Hij legt heel mooi verbanden tussen maatschappelijke kwesties en de kunst, maar ook tussen verschillende kunsten onderling."

Ook Rob Schouten, literair criticus van Trouw, waardeert het werk van Heijne. "Ik vind hem een goede denker, maar meer een columnist, op de korte baan. Ik geloof niet dat hij 'm krijgt."

Vorige winnaars van de P.C. Hooftprijs

2016 - Astrid Roemer (proza)
2015 - Anneke Brassinga (poëzie)
2014 - Willem Jan Otten (beschouwend proza)
2013 - A.F.Th. van der Heijden (proza)
2012 - Tonnus Oosterhoff (poëzie)
2011 - Henk Hofland (beschouwend proza)
2010 - Charlotte Mutsaers (proza)
2009 - Hans Verhagen (poëzie)
2008 - Abram de Swaan (beschouwend proza)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden