Windmolens

Windmolens (2)

Inkomen vrouwen

Handen schudden

Helden

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Windmolens

Er is veel protest tegen het her en der plaatsen van windmolens (Trouw, zaterdag). Begrijpelijk, ze zijn lelijk en lawaaiig. Nu staan er ook door het hele land honderden (duizenden?) hoogspanningsmasten. Velen vinden die ook lelijk, en ze knetteren, maar je hoort er nooit iemand over. Blijkbaar zijn die geaccepteerd. Als we nu eens die masten combineren met windmolens. Dan kan niemand meer mekkeren over een nieuw lelijk ding in zijn omgeving. Maak een mooi geïntegreerd ontwerp van een windmolen met armen waar die draden aan hangen. En de vers opgewekte stroom kan zo het elektriciteitsnet op.

Adriaan Stam Kampen

Windmolens (2)

Bij de vraag wel of geen windenergie moeten we wel bedenken dat we een boel vervuiling en milieubelasting geëxporteerd hebben. We zadelen nu het buitenland op met lekkende olietankers en -pijplijnen en allerlei akeligs uit uranium- en kolenmijnen voor onze welvaart.

Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen zullen we dat toch echt weer binnenshuis moeten halen. Het beste is echter kalmering van de economie. Veertig jaar geleden gebruikten we in Nederland viermaal minder energie. En toen waren we al een stinkend rijk land.

Willem Hoogendijk Stichting Aarde Utrecht

Inkomen vrouwen

Vrouw verdient 18 procent minder (Trouw, 7 maart). Belangrijkste oorzaak: vrouwen werken vooral in deeltijd. Maar dat is maar een deel van de verklaring. Er is vooral een grote kloof in de zorg en het onderwijs: mannen krijgen meer bestuursfuncties. Je kunt je afvragen of een directeur beter betaald moet worden dan een leraar, maar gelijk werk is het niet. Eigenlijk staat er in het hele artikel niets waaruit blijkt dat er sprake is van een ongelijke beloning voor gelijk werk. Toch is het precies dat wat Trouw in het hoofdartikel van zaterdag zegt.

Helias A. Udo de Haes Leiden

Handen schudden

Net als alle traditionele levensbeschouwingen maakt ook de orthodoxe islam op allerlei punten een discriminerend onderscheid tussen mannen en vrouwen. Maar met de regels voor het handjes geven is niets mis. Orthodoxe moslimmannen geven vrouwen geen hand; vrouwen geven mannen geen hand – een schoolvoorbeeld van evenwichtigheid. De nu woedende discussie gaat dan ook nergens over.

Bart Voorzanger Amsterdam

Helden

Het waren gewone mensen die op een zeker moment ’nee’ zeiden tegen de bezetter en misschien wel tot hun verrassing held werden. En zouden wij hen niet mogen betitelen als held (Trouw, zaterdag)? Vorig jaar zag ik in de vroegere kamer van koningin Wilhelmina op paleis Het Loo een portret van Helena Rietberg. Zij stelde haar leven in de waagschaal door een organisatie te leiden om de onderduikers te voorzien van bonnen. Zij kwam om in een Duits concentratiekamp. Wilhelmina zag haar als heldin. Zij was een van die mensen die met hart en ziel de zware keuze maakten om de bezetter te trotseren. En natuurlijk heeft zij de loop van de geschiedenis niet bepaald. Wie wel in de oorlog? Maar ik wil haar en anderen wel degelijk eren als echte helden en ik denk dat velen die de oorlog meegemaakt en bestudeerd hebben hetzelfde denken.

G. Hopman Reeuwijk (Leids historicus, scholier in oorlogstijd)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden