Vrouwen in de Koran

Alfahulp

Boerin in Dior

Neerlands brood: kauwgum

CDA en VVD

Vrouwen in de Koran

Hoe komt Mohammed Benzakour op het malle idee dat man en vrouw gelijkwaardig zijn voor de Koran? In soera 4-34 staat duidelijk dat mannen vrouwen mogen slaan als ze vrezen dat ze ongehoorzaam zijn. Bovendien mogen vrouwen maar de helft erven van wat mannen erven en is hun getuigenis in de rechtszaal veel minder waard. Wat is dat voor gelijkwaardigheid? De islam zou elke vrouw een ’bijzondere waardigheid’ garanderen. De waardigheid van vrouwen hoort echter niet bijzonder te zijn, maar vanzelfsprekend. Volgens Benzakour draait het er in de Koran om dat dat de veiligheid en respectabiliteit van de vrouw primair in handen ligt van de man. Ik kan me geen ongelijkwaardiger situatie voorstellen.

Renate van der Zee Den Haag

Alfahulp

Het ergste wat je als hulpbehoevende kan overkomen is dat er een alfahulp op je afgestuurd wordt. Alfahulpen zijn dom, lui en grof. Ze begrijpen niets van schoonmaken of hygiëne, maken van ieder huishouden een chaos en zitten alleen maar op hun te dikke achterste koffie te drinken onder het in krom Nederlands uiten van gemeenplaatsen.

De alfahulp is een stok achter de deur voor ieder die dreigt buiten de boot te vallen. Denk erom dat je je huis goed schoon houdt, anders komt de alfahulp! Voor het gemak wordt de alfahulp buiten de maatschappelijke orde geplaatst, dat trapt een stuk gemakkelijker.

Ook wordt vergeten dat zij juist de zwaardere klussen overneemt en de autonomie van een cliënt intact laat. De discussie over de organisatie en kosten van de zorg heeft dringend behoefte aan een zondebok. Wie het laagst in de hiërarchie staat is daarvoor een fijn doelwit, want meestal zegt een alfahulp niets terug, en dat is lekker katten.

Mw. P. van Rijn, alfahulp Alkmaar

Boerin in Dior

Ik beklaag Ineke Remijnse, vorige week in Trouw, om haar beeld van de boerin. Het is je eigen keus om in de stal te werken, daar is niks mis mee. Een boerin houdt ook van muziek en van museumbezoek (in onze omgeving wonen en werken veel kunstenaars, die van de boer komen). Ook ik zat soms op de tractor in tuinbroek, niet van Dior, en ben met mijn man ook in Parijs geweest toen we jong waren. ’t leven is méér dan modebladen in Parijs. Tip: loop eens een dag met een boer mee.

Ineke Kieskamp-Breuker Lochem

Neerlands brood: kauwgum

Twee artikelen in Trouw over brood van Kees de Vré en Rianne Buis. Haar artikel begon met een pertinente onjuistheid: ’Voortreffelijk brood is overal verkrijgbaar’. Ook De Vré’s artikel klopt niet als hij zegt dat er aan het principe van broodbakken in 12.000 jaar weinig is veranderd. Wat er in bijna alle winkels aan brood wordt verkocht is een industrieel product. Het fabrieksbrood wordt gemaakt van speciaal gekweekte tarwe waaruit belangrijke voedingsbestanddelen weggekweekt zijn omdat ze het industriële proces in de weg staan. Het brood kreeg geen tijd om te rijzen en bevat bestanddelen die het voor sommige mensen ongezond maken.

De Belgische schrijver Eric de Kuyper noemt het Nederlandse brood in zijn boek ’Een Vis Verdrinken’ veredelde spons. Met deze spons, die uit de Nederlandse fabrieken rolt, is de industrie dankzij de ’vrije markt’ in staat geweest ambachtelijke bakkers in enkele tientallen jaren vrijwel te doen verdwijnen. Het is een schande dat winkels zich ’Warme Bakker’ mogen noemen om onder dat merk hun grijze kauwgum te verkopen. In België, Frankrijk of Italië kun je gerust een winkel binnenlopen en er echt brood kopen.

Tjitte de Vries, zoon van bakkerijleraar Klaas de Vries Rotterdam

CDA en VVD

Eindelijk weer eens een verheugend bericht in Trouw: ’CDA en VVD groeien uit elkaar’ (18 februari). Zou er nu dan eindelijk een CDA komen met een eigen identiteit? Zou het CDA dan te elfder ure de leiband van de VVD durven af te schudden? Zou het CDA ten langen leste beseffen dat christelijke politiek heel iets anders is dan neoliberalisme of kapitalisme? Als het bericht klopt, is het hoopgevend. Maar ja, het gebeurt wel vaker dat partijleiders elkaar verketteren en even later weer dikke vrienden zijn. Maar, wie weet; ik wacht in spanning af.

Frederick Cupido Bennekom

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden