Veetransport

Weg uit Afghanistan

Ervaringen Vietnam

Noordwijk

Waardig afscheid

Schaf het collegegeld af

China

Veetransport

Wat een sentimenteel gedoe over het veetransport. De Europese ministers van landbouw zijn erg aangedaan als het veetransport voor de zoveelste keer slecht in het nieuws komt. Regels aanpassen doen de ministers niet omdat dit lastig is. De oplossing ligt gewoon bij de consument: gewoon geen dieren meer eten! Steek de hand in eigen boezem zou ik zeggen. Iedereen kan actie ondernemen om dierenleed tegen te gaan. In dit geval ligt het bij veel nu nog op het bord.

Carin Galstaun Den Haag

Weg uit Afghanistan

Toen Alexander de Grote in 300 v.Chr. met zijn legers door Afghanistan trok, schijnt hij gezegd te hebben, dat daar een vechtlustig volk woonde. Hij kon het weten. De mensen van de taliban hebben daar nog een religieus strijdmotief bij gevonden. Een jaar geleden dachten wij, dat onze soldaten in een betrekkelijk rustige provincie opbouwwerk zouden doen. Maar onze missie blijkt aantrekkelijk voor de vechtersbazen uit de omtrek. Er komen er steeds meer. En opbouwen, vergeet het maar. We moeten daar wegwezen.

J. van Engelen Maarn

Ervaringen Vietnam

Het is opvallend dat de discussie over de verlenging van de missie in Uruzgan nu vooral gaat over geld en aantallen manschappen. De vraag wat de Navo daar te zoeken heeft, is naar de achtergrond geraakt. De ervaringen in Vietnam en Irak – waar meer geweld meer geweld opgeroepen heeft – lijkt te worden genegeerd. Terwijl de laatste tijd ook in Afghanistan geldt dat voortgaande militaire interventie het herstel van de taliban lijkt te bevorderen. Wanneer gaat gezond verstand zegevieren? En over geld gesproken: niet-militaire wederopbouw is vele malen goedkoper!

Utrecht Joost Bosland

Noordwijk

Nu de conferentie in Noordwijk ten einde loopt zullen hoofdrolspelers als De Hoop Scheffer en minister van defensie Van Middelkoop het niet nalaten om de successen ervan uitgebreid uit te meten in de pers. Feit blijft dat er voor volgend jaar geen steun gevonden moest worden voor onze jongens maar aflossing. Er is dus allerminst sprake van succes. Afspraak met het parlement was dat we twee jaar in Uruzgan zouden blijven. De Hoop Scheffer had, eventueel met steun van Van Middelkoop, voor aflossing moeten zorgen. Langer blijven lijkt nu onafwendbaar. De extra kosten zullen volgens mij binnen de defensiebegroting gevonden moeten worden.

R.J.Timmermans Buitenpost

Waardig afscheid

De Podiumbijdrage van Marinus van den Berg van donderdag: ’Mensen steunen als het afscheid komt’ verwoordt de zorg, de begeleiding en de aandacht die het overgrote deel van pastoraal werkenden geven aan mensen van wie het levenseinde nadert. Zorgvuldig wordt met dierbaren een waardig afscheid voorbereid. Inderdaad het begraven van de doden behoort vanouds tot de werken van barmhartigheid. Van den Berg bemoedigt en bevestigt een praktijk die gelukkig veelal wordt gepraktiseerd. Zij die om wat voor reden anders denken en handelen worden tot nadenken en tot een herzien van ingenomen standpunten gebracht.

Frans Wielens Emmen

Schaf het collegegeld af

Het afschaffen van studiefinanciering, een idee van minister Plasterk, zal voor veel leerkrachten een sigaar uit eigen doos zijn. Schaf liever het collegegeld af. Dit bedrag kan worden verrekend met de studiefinanciering. Zo voorkom je het onnodig rondpompen van geld. Het ambtenarenapparaat kan verder worden uitgedund en het bespaarde geld geïnvesteerd in onderwijs.

Eva Naaijkens Amersfoort

China

Het commentaar van Trouw op China’s dictatuur, woensdag, deed mij deugd. Het is belangrijk dat burgers de misstanden aan de kaak stellen. Momenteel maakt China zich op voor de Olympische Spelen van 2008. Dit heeft grote gevolgen: er verdwijnen complete wijken in Peking, met voornamelijk armere mensen in de zogenaamde hutongs. Indien China de mensenrechten blijft schenden, is dat voor mij een reden om de Olympische Spelen niet te gaan bekijken

Garmt Kieft Stiens

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden