Ton Koopman wordt vaste gastdirigent in Cleveland

’Weense’ Titiaan hangt deze zomer in Rijksmuseum

’Alle verhalen’ van Toonder aangeboden aan Plasterk

Ton Koopman wordt vaste gastdirigent in Cleveland

De Nederlandse musicus, musicoloog, hoogleraar en dirigent Ton Koopman – oprichter en artistiek leider van het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir – is benoemd tot vaste gastdirigent (artist in residence) van het Cleveland Orchestra in de VS. Vanaf het seizoen 2009-2010 zal hij zich bij dit gerenommeerde Amerikaanse orkest voor een periode van drie jaar toeleggen op het muziekrepertoire uit de achttiende eeuw. Koopman werd in Cleveland gevraagd na een zeer succesvol verlopen gastoptreden. De Nederlandse dirigent heeft reeds nauwe banden met andere grote Amerikaanse orkesten, zoals Chicago en Boston. In december van dit jaar zal hij voor het eerst het New York Philharmonic Orchestra dirigeren. Op het Philadelphia Orchestra na, heeft Koopman dan alle vijf grote Amerikaanse orkesten gedirigeerd. Koopman zegt zich vereerd en trots te voelen met zijn nieuwe functie.

’Weense’ Titiaan hangt deze zomer in Rijksmuseum

Een van de beroemdste portretten van de Italiaanse schilder Titiaan is de komende drie maanden te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het museum krijgt de bijzondere gast in bruikleen van het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Titiaan maakte het portret van Jacopo Strada in 1567. De Weense conservator, die het beheer over de keizerlijke verzamelingen in de Oostenrijkse hoofdstad had, verbleef in dat jaar in Venetië, samen met zijn zoon Ottavio. Het Rijksmuseum bezit – sinds 1948 – een portret van deze Ottavio dat in hetzelfde jaar 1567 en ook in Venetië door Tintoretto is vervaardigd. Zoon Ottavio had in tegenstelling tot zijn vader, die een sterke voorkeur voor Titiaan had, veel meer waardering voor Tintoretto. Beide schilders stonden in deze periode op het toppunt van hun roem die ook veel internationale erkenning omvatte. De Titiaan hangt vanaf deze week tot en met 22 september naast de Tintoretto zodat vader en zoon Strada sinds enkele eeuwen zijn herenigd.

’Alle verhalen’ van Toonder aangeboden aan Plasterk

Morgenavond zal minister Plasterk de eerste exemplaren in ontvangst nemen van de eerste twee delen van ’Alle verhalen’ van Olivier B. Bommel en Tom Poes van Marten Toonder. De minister krijgt de boeken uit handen van zoon Eiso Toonder en kleinkinderen Milou en Irwin Toonder. Alle 177 verhalen van Olivier B. Bommel en Tom Poes worden de komende tien jaar, telkens in het voorjaar en het najaar, in het toegankelijke oblong-formaat heruitgegeven. Met de eerste twee delen van in totaal zestig banden gaat een ambitieuze reeks van start.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden