Theater in Rietveld Schröderhuis

Scapino Ballet Rotterdam naar New York

’2000 x dick’ in Den Haag

Openluchtmuseum op voormalig legerterrein

Neanderthalers in Venlo

Theater in Rietveld Schröderhuis

Theatergroep Koper speelt vanaf

8 mei een stuk in het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. De voorstelling ’Zitten is een werkwoord’ geeft een intieme blik in de relatie tussen architect Gerrit Rietveld en zijn inspiratiebron en opdrachtgeefster Truus Schröder. Het is voor het eerst dat een theatervoorstelling plaatsvindt in het Rietveld Schröderhuis, dat op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco staat. Het publiek, voorzien van koptelefoons, kan vanaf een tribune tegenover het huis meekijken en -luisteren. De laatste voorstelling is op 1 juni.

Scapino Ballet Rotterdam naar New York

Het dansgezelschap van Scapino Ballet Rotterdam verzorgt in april een speciale show in The Joyce Theater in New York. ’For The Joyce’ is speciaal door Scapino samengesteld voor het prestigieuze theater en is een combinatie van vier topstukken. Naast ’The Green’ en ’De Bruiden’ van Ed Wubbe, volgen ook ’Der Rest Ist Schweigen’ en ’üffi’. Maar eerst is de samengestelde show in maart in een aantal Nederlandse theaters te zien.

’2000 x dick’ in Den Haag

In de Centrale Bibliotheek in Den Haag is van 11 maart tot 14 april de expositie ’2000 x dick’ te zien. Dick Bruna (80) ontwierp voor uitgeverij A.W. Bruna vanaf 1940 ruim 2000 boekomslagen. De bekendste zijn ’Maigret’, ’Havank’ en ’De Saint’ uit de Zwarte Beertjes-pocketreeks. Bruna werd met zijn eenvoudige en directe tekenstijl wereldwijd bekend en kreeg voor zijn werk vele bekroningen, waaronder De Leespluim en Gouden Penseel.

Openluchtmuseum op voormalig legerterrein

De provincie Noord-Brabant wil een openluchtmuseum maken van het voormalige mobilisatiecomplex van Defensie in Landhorst. Het complex verkeert als een van de laatste in Nederland nog in originele staat. Bovendien ligt er mogelijk de grootste en meest diverse collectie munitie opgeslagen.

Het moet als voorbeeld dienen van een militair terrein in de periode van de Koude Oorlog, aldus het idee van de Brabantse gedeputeerde Paul Rüpp.

Het huidige Munitie Technologisch Museum op het terrein krijgt nu naar eigen zeggen al veel bomexperts uit de hele wereld op bezoek. Volgens secretaris Rudy Koster is van de 850 ton lege mijnen, raketten, granaatontstekers en munitie, ook een publieksmuseum te maken. Wel is volgens hem haast nodig omdat verval dreigt voor de dertien gebouwen op het terrein.

Neanderthalers in Venlo

Een groep Neanderthalers is neergestreken in het Limburgs Museum. Ze zitten in Venlo tussen 15 maart en 28 september rond het vuur te eten en werken, jagen, lachen, huilen en spelen. Het museum haalt de levensechte 3D-figuren in huis voor de expositie ’Neanderthalers in Europa’.Het is het eerste grote overzicht over deze vroegste prehistorische cultuur, aldus het museum. Een eenvoudig blauwgroen platform symboliseert de open steppe, de natuurlijke omgeving van Neanderthalers. Er lopen dieren rond, waaronder een oerrund, een prehistorisch paard en een holenbeer. Ook is er informatie over originele objecten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden