Terstall over film Wilders

Kilometerheffing

Thuiszorg

Tankrobot

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Terstall over film Wilders

In de rubriek Bladen, pagina religie en filosofie van gisteren, wordt melding gemaakt van mijn ’standpunt’ over de ’Wilders-film’ in het blad CV-Koers. Trouw citeerde correct uit een artikel waarin echter mijn standpunt verkeerd is aangehaald. Mijn onversneden standpunt is dit.

Het zou goed kunnen dat Wilders een film maakt waar geen speld tussen te krijgen valt. Het kabinet reageert panisch, maar zou moeten zeggen: „Een recht om niet gekwetst te worden kennen we hier niet. In een vrij land kun je geconfronteerd worden met scherpe meningen die een schok voor je wereldbeeld kunnen zijn. In deze maatschappij zijn vrijheid van meningsuiting, vrije keuze van levensovertuiging en vrije partnerkeuze bij wet gegarandeerd. Kritiek op levensovertuiging (religieus of seculier) is in dit land op geen enkele manier een voorbode van het wegnemen van burgerrechten en op geen enkele manier te vergelijken met de nationaal-socialistische rassenwaan.”

Kritiek op alle gedachtegoed is geoorloofd of het nu christendom, islam, sociaal-democratie of komkommerteelt is. Kritiek op de islam voorstellen als racisme is een nare retorische truc. Kritiek op de paus was ook nooit racisme tegen Limburgers. Diegenen die een verschil maken tussen kritiek en spot op christendom en de islam maken zich schuldig aan betuttelracisme.

Eddy Terstall Amsterdam

Kilometerheffing

De kilometerheffing waarbij degenen die veel en vaak in de spitsuren rijden ook meer betalen, is weer op de lange baan geschoven. Als 81-jarige rij ik nog geen 8000 km per jaar en zelden in de spitsuren. Toch betaal ik, en vele ouderen met mij, evenveel motorrijtuigenbelasting als mensen die tienmaal zoveel kilometers per jaar rijden. Dat is toch onrechtvaardig en niet terecht!

P.J. van Dooren Bussum

Thuiszorg

Wat Anita Kootstra zaterdag in Trouw schreef, is niet de ’naakte waarheid’. Ik wil reageren op de suggestie die naar voren komt als het gaat om het slechts één keer per week douchen van een patiënt, dat deze mensen verder geen verzorging zouden krijgen. Uiteraard wordt een bedlegerige patiënt dagelijks op bed gewassen en verzorgd, bij incontinentie uiteraard direct. Mensen die mobiel zijn, kunnen bij het zich wassen geholpen worden. Als oud-verpleegster weet ik hoe arbeidsintensief het douchen van oude en zich vaak moeilijk bewegende patiënten is. Als ik lees dat ouderen zelf hun woon- en leefsituatie het rapportcijfer 7,6 geven, kom ik tot de conclusie dat de woorden ’schokkend’ en ’Den Haag moest zich schamen’ niet op zijn plaats zijn.

A. Vis Amsterdam

Tankrobot

In Trouw van vorige week dinsdag las ik: ’Tankrobot uitkomst voor wie de auto niet uit wil’. Het is vooral een uitkomst voor mensen die de auto wel uit willen, maar vanwege hun handicap dat niet kunnen. Het merendeel van de tankstations is onbemand en als ze al bemand zijn dan kan men je veelal niet helpen omdat ze de kassa niet onbeheerd achter mogen laten. Dat betekent dat gehandicapten net als bij de kapper een afspraak moeten maken met de vraag of en wanneer het uitkomt dat we onze tank vol kunnen krijgen. Ik hoop dat tankstations snel over zullen gaan om deze automaat aan te schaffen.

H.Wolters Uden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden