Tederheid

Applaus voor Lentekriebels

Klusjesman

Weerloze onschuldigen

Tederheid

Volgens haptonoom Jan Scholtes heeft ieder mens ongeveer tien tedere aanrakingen of knuffels per dag nodig om zich goed te voelen. (Trouw, 13 maart). Dat wordt bijna terloops vermeld. Als dat waar is, leeft een groot deel van de bevolking onder de welstandsgrens! Waarom wordt dit, als het over hulp, behoeften en tekorten gaat, nooit genoemd?

Harrie de Graauw Nijmegen

Applaus voor Lentekriebels

Dinsdag las ik in Trouw de ’Vijf Vragen’ met Elsbeth Reitzema van het project ’Lentekriebels’, waarbij schoolkinderen les krijgen over relaties en seksualiteit. Ik heb negen jaar als rechercheur zedenzaken bij de politie Utrecht gewerkt, en heel wat misbruikverhalen gehoord, vaak vergezeld van opmerkingen als: ik dacht dat alle kinderen dit meemaakten. Of: ik durfde er niks van te zeggen, ik wist niet wat er gebeurde. Zulke uitspraken hebben mij overtuigd dat de enige preventie van seksueel misbruik ligt in goede, leeftijdsadequate seksuele voorlichting. Dat zorgt voor bewustwording en vaardigheid in het stellen van grenzen. Daar moet je jong mee beginnen. Applaus voor het project Lentekriebels. Jammer dat er maar 250 scholen meedoen.

Mevrouw A.P. Visser De Meern

Klusjesman

Het is verbazingwekkend hoeveel rechten een veroordeelde als Ernst Louwes heeft. Kosten noch moeite worden gespaard om aan te tonen dat Michael de J. toch de schuldige is, terwijl er geen enkel bewijs tegen hem gevonden is. Maurice de Hond is al veroordeeld wegens laster, maar samen met Louwes en advocaat Knoops rust hij niet voordat hij Michael de J. en zijn vriendin tot de grond toe heeft afgebrand (ook een soort moord). De Hond heeft met zijn mediahype al zo’n hetze veroorzaakt dat De J. bankroet is, geen vrienden meer heeft en werkloos thuiszit. Kan hij ook zo’n gratis steuncomité krijgen of ziet de staat dit als risico van klusjesmannen?

Ineke Remijnse Almere

Weerloze onschuldigen

In Trouw van 19 maart staat een juiste weergave van de tekst van de afwijzing door de Hoge Raad van het herzieningsverzoek van mr. Ernest Louwes (Deventer Moordzaak). Maar er staat niet dat de Hoge Raad vrijwel uitsluitend acht heeft geslagen op wat het OM heeft ingebracht en nauwelijks op de argumenten en bewijzen van de verdediging. In deze zaak is het evenwicht tussen de rechten van de veroordeelde en het vervolgingsapparaat zoek geraakt. Wanneer iemand wordt verdacht, gebeurt dat ook vaak. De balans is doorgeslagen: het OM heeft vanzelfsprekend gelijk.

Uitgezonderd in geval een schuldige terechtstaat: die heeft zich perfect kunnen voorbereiden en weet hoe hij het OM om de tuin moet leiden. De onschuldige daarentegen, vooral degene die pas weken of maanden na het delict in staat van beschuldiging wordt gesteld, staat met de mond vol tanden; gezinsleden, kennissen, werkgever ook. Weet u nog van kwartier tot kwartier precies wat u zeven weken geleden de hele dag hebt gedaan? Nee? Uw partner ook niet? Dan bent u schuldig, want onschuldig.

Hieke Snijders-Borst Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden