Studielening afbetalen

Bellen op de fiets

Tweetalig

Complimenten voor Seada

Kritische noot voor Seada

Beurs afschaffen?

Studielening afbetalen

Minister Plasterk overweegt om het miljoen voor hogere lerarensalarissen te financieren door de afschaffing van de basisbeurs. Na het tegengesputter van de Tweede Kamer doet ook Annelies Huygen in Trouw van 30 oktober een duit in het zakje: Redt de academici! Want, aldus Huygen, „veel afgestudeerden blijven in een middeninkomen hangen”. Ach, wat zielig! „Moeten zij dan worden opgezadeld met een studieschuld? Die ze bovendien in een dure levensfase moeten afbetalen, als ze nog maar weinig verdienen, een huis willen kopen en een gezin willen stichten?”

Heel vroeger, begin jaren zestig, moest ik van mijn beginsalaris een renteloze studielening afbetalen. Elke maand een klein bedrag, jarenlang. Daar merk je niks van, er kwamen gewoon twee kinderen. Weer jaren later kreeg ik tot mijn verrassing een brief dat het restant was kwijtgescholden. Zo ging dat toen. Ik had inmiddels in Amsterdam een huis gekocht. En ’hing’ nog steeds tevreden in mijn middeninkomen.

Jan Visser Alkmaar

Bellen op de fiets

Het lijkt mij onjuist dat telefoneren en i-pod-luisteren op de (brom)fiets straffeloos mag. Het maakt dat andere weggebruikers niet alleen aan de gewone verkeerszaken hun aandacht moeten geven maar ook nog eens moeten anticiperen op weggebruikers die half afgesloten aan het verkeer deelnemen. Je ziet als fietsers vaak van verre al dat iemand niet helemaal met zijn hersens bij het verkeer is, doordat hij of zij net wat meer slingert dan normaal of andere subtiele signalen. Maar het hoort toch niet dat soms wel de helft van de tweewielrijders als halve zombies aan het verkeer deelnemen en jij dus extra goed moet oppassen?

T.F. de Graaf Delft

Tweetalig

Nooit klonk volgens ons het verhaal van Abraham mooier en krachtiger dan afgelopen zondag in de Oude Lutherse Kerk in hartje Amsterdam. Maar het werd dan ook verteld in het Gronings. Onze ’moekestoal’. Wat een geweldig initiatief van ds. Donga om een Groninger kerkdienst te organiseren. Ongeveer tweehonderd Groningse pelgrims – ook ooit vertrokken uit hun eigen Ur – luisterden met een mengeling van weemoed en ontroering naar de taal uit hun jeugd. Iemand zei zich niet te kunnen voorstellen dat de kerk vol zat met Groningers. En toch was het zo. Wat een voorrecht tweetalig te zijn opgevoed.

Jan en Hilda Spijk Den Haag, geboren in Roodeschool en Uithuizen

Complimenten voor Seada

Mijn complimenten voor de artikelenreeks van Seada Nourhussen over haar reis naar en in Ethiopië. Haar slotartikel in Trouw van 31 oktober bevat alles wat over de kwestie van de Nederlandse identiteit kan worden gezegd. Haar gedachten en meningen overtreffen verre het WRR rapport alsmede de duit in het zakje van Máxima. Haar artikel moet verplichte kost worden op alle scholen van basis t/m universiteit.

Sytze van der Werff Arnhem

Kritische noot voor Seada

In haar artikel van woensdag gaat Seada Nourhussen ervan uit dat de Nederlandse identiteit is veranderd door de komst van ’honderdduizenden mensen uit honderden andere landen’. Dat is niet waar. De Nederlandse identiteit is verwaterd onder invloed van Amerikaanse televisie waar mensen al drie decennia enkele uren per dag naar kijken.

Bianca Behr Hoogeveen

Beurs afschaffen?

De basisbeurs voor studenten afschaffen is een goede oplossing om het lerarentekort op te lossen: er zullen zo weinig studenten overblijven dat men met het huidige aantal leraren makkelijk toe kan.

Erik Hulsbos Westervoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden