Steekpartij op school

Sola Gratia

Kunstschatten ABN Amro

Kuitert is goed bezig

Kuitert en zijn waarheid

Steekpartij op school

Dit slachtoffer is weer een teken dat het vmbo-onderwijs voor veel leerlingen niet de spil is voor hun persoonlijke ontwikkeling. Als leerlingen door relatie met docenten de kans krijgen hun competenties te ontwikkelen, ontstaat er een ander mens, sociaal vaardiger en gelukkiger; zo’n leerling heeft zijn kwaliteiten ontdekt en daarmee de richting die hij zijn leven kan geven.

Laten we daarom nu eindelijk leerlingen waar het meeste aan dient te worden bijgespijkerd, de beste voorwaarden schenken. Moeilijk is dat niet en kostbaar evenmin, het vraagt wel visie op de langere termijn. Maak kleinere scholen, met spoed! Minder leerlingen per klas. Iedereen die iets anders beweert heeft nog nooit langdurig vmbo’ers geobserveerd en hun les gegeven.

L. Hanemaaijer De Lier, leraar techniek

Sola Gratia

„Van oorsprong dachten protestanten dat hard werken verlossing zou brengen, zodat ze in de hemel terecht zouden komen.” Dat zou de verklaring zijn voor de hogere arbeidsparticipatie in van oudsher protestantse landen, volgens een artikel, donderdag op de voorpagina.

Was het niet Calvijn die ons protestanten het Sola Gratia (alleen door de genade) inpeperde? Niets goede werken, wij zijn immers tot niets goeds in staat! De verklaring van de hogere arbeidsparticipatie in protestantse landen zal dan ook elders gezocht moeten worden; geen protestant zal verwachten door hard te werken in de hemel te komen. Hard moeten werken is de straf voor de zondeval. Al het andere is genade.

Peter Kleppe Lexmond

Kunstschatten ABN Amro

Het is jammer dat Nederlands cultureel erfgoed als ABN Amro wordt verkocht. Nog treuriger zou ik het vinden als de archieven en kunstvoorwerpen van de bank ook het land verlaten. In 1999 gaf ABN Amro een prachtig boek uit over zijn 175-jarige verleden met afbeeldingen uit zijn archieven. Olieverfschilderijen van voormalige bestuursleden van de bank, foto’s van kantoren in binnen- en buitenland. Aziatisch en Indisch verleden: de in 1903 door de bank zelf uitgeven Shanghai-dollars, monsters van textiel, potjes met specerijen, foto’s van inlandse kassiers van de bank in Batavia, Bombay, Calcutta en Rangoon. Ik pleit ervoor dat deze spullen, als erfenis van het Nederlandse financiële en koloniale verleden, hier blijven, bijvoorbeeld bij het Nationaal Archief. En dat minister Plasterk van cultuur zich hier sterk voor maakt.

Koning Willem I stond aan de wieg van ABN Amro (ooit de Nederlandse Handelmaatschappij) én aan de wieg van de Belgische pendant: de Algemeene Nederlandsche Maatschappij ter Begunstiging van de Volksvlijt, gedeeltelijk opgegaan in de Generale Bank, die weer veel later is overgenomen door Fortis. Zo is de cirkel weer rond.

Cees de Heer Houten

Kuitert is goed bezig

Ergens tijdens het evolutieproces moet de mens begonnen zijn zich af te vragen, waarom dit en dat? Waarom vandaag niet zo’n goede jacht als gisteren? Hier zal het begonnen zijn. De mens, hoe primitief nog, zal zijn goden hebben geschapen compleet met rituelen om Zijn gunst te beïnvloeden. Een veelheid van goden die elkaar veelal niet gunstig gezind zijn. Dat proces heeft zich in bepaalde kringen gehandhaafd tot vandaag.

Dinsdag in Trouw het bericht, ’Nederland telt weer een nieuwe kerk’. We zijn blijkbaar nog steeds bezig met het onderhouden van onze eigen God en het scheppen van nieuwe goden. Ruzies zijn niet uitgesloten. Kuitert is goed bezig.

Maar als je de evolutietheorie afwijst, houdt alles op.

Geert Rohmensen Reeuwijk

Kuitert en zijn waarheid

Waarom doet Kuitert mij altijd zo denken aan de streng gereformeerde dominees van enkele tientallen jaren geleden? Dat manifesteert zich al in de tweede zin van zijn artikel in Trouw van 6 oktober. Ik citeer: ,,Ieder kan het narekenen, want het kan eenvoudig niet anders”. Verdere discussie uitgesloten, betekent dit eigenlijk. Net als vroeger, maar dan voor de omgekeerde redenering. Volgens mij in de volgorde ’mens...God’ net zo slecht te bewijzen als het rijtje ’God...mens’. Wat is er mis aan twijfel, onzekerheid, aan de acceptatie van menselijke onvolkomenheid?

Th. J. Boon Maarssen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden