Referendum verliest?

D66 versus democratie

Ov-chipkaart

Waar ligt Garsthuizen?

Referendum verliest?

Trouw kopte donderdag: ’Van Gijzel wint, referendum verliest’.

Kun je zeggen dat een referendum verliest, mensen er dus kennelijk geen behoefte aan hebben zich uit te spreken, als er geen keuze was?

Beide kandidaten waren van de PvdA. Mensen die dus geen PvdA burgemeester willen, en dat is kennelijk een zeer ruime meerderheid, hebben geen mogelijkheid gehad op een kandidaat van een andere partij te stemmen en konden dus niets anders doen dat thuis blijven. Het referendum heeft dus niet verloren, de PvdA heeft verloren. Net als bij het referendum in Utrecht, waar ook de bevolking liet weten geen trek te hebben in de PvdA, maar schaamteloos blijft de partij burgemeestersposten opeisen.

T. Beer Overveen

D66 versus democratie

Als reactie op de teloorgang van het burgemeestersreferendum na de echecs in Utrecht en Eindhoven, bestaat burgemeester Thom de Graaf, ooit boegbeeld van D66, het om de manier van burgemeestersbenoeming in ons land te typeren als ’nederlaag van de kiezers en overwinning van de Haagse regenten’.

Die Haagse regenten, meneer De Graaf, zitten daar omdat wij hen gekozen hebben. Zoals ook de gekozen gemeenteraad de burgemeestersvoordracht (zoals in uw geval!) bepaalt. Het consequent in diskrediet brengen van gekozen volksvertegenwoordigers is een gevaar voor onze democratie. Wij kiezen politici, geen bestuurders. De gemeenteraad is en blijft het hoogste orgaan in de gemeente. Daar kan, goddank, het ineengeschrompelde D66 niets aan veranderen. En dat hebben de kiezers in meerderheid besloten.

Adriaan Rodenburg Haringhuizen

Ov-chipkaart

Alle partijen vallen over de staatssecretaris heen en hebben kritiek. Maar opbouwende kritiek heb ik tot nog toe gemist. Terwijl de Kamer zelf over onze hoofden heen tot een onzalige escapade het startsein gegeven heeft. Wat is het nut van wéér een fraudegevoelige kaart? De chipknip is nooit een succes geworden mede om de problemen met het opladen ervan. Waarom zou de ov-chipknip dan wel een succes worden?

Wat is er mis met de strippenkaart? Het tellen van de reizigers in de bussen kan ook anders gebeuren dan met een privacygevoelige ov-chipkaart. En tenslotte de laatste vraag: Hoe kan iemand een kaartje kopen, als hij zijn ov-chipkaart per ongeluk op tafel thuis heeft laten liggen of als die kaart onderweg gestolen wordt? Moet hij zijn reis dan maar opgeven en zijn afspraak ongedaan maken? En hoe koopt een toerist een kaart? Kritiek leverende Kamerleden, laat het aan ons, reizigers, over welk systeem wij willen kiezen en gijzel ons niet. Laat de oude systemen naast de eventuele nieuwe gehandhaafd blijven. Dan is iedereen tevreden.

W.H. Kuiper-Verkuyl Almen

Waar ligt Garsthuizen?

In het stuk van Arie Vaandrager op Podium van donderdag, over de kerk van Garsthuizen wordt weer gezegd dat Garsthuizen in Oost-Groningen ligt. Ook vorige week kwam dit voor in een artikel in Trouw. Wonende op 6 kilometer van Garsthuizen weet ik zeker dat Garsthuizen in Noord-Groningen ligt en niet in Oost-Groningen. Vanuit de Randstad geredeneerd is het waarschijnlijk een subtiel verschil, maar voor een inwoner van de provincie Groningen is dit wezenlijk.

A.H. Bolt Uithuizen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden