Recht op beledigen

Recht op beledigen (2)

Zwitserlevengevoel

Busstaking

Terugkeer Palestijnen

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Recht op beledigen

In verband met de discussie over de vrijheid van meningsuiting en het recht op beledigen, zowel van individuen als van groepen (Trouw, gisteren), het volgende: Als de grens van wat we ons in onze gedragingen jegens elkaar kunnen permitteren alleen wordt bepaald door het recht en met name het wetboek van strafrecht, dan is onze beschaving wel heel diep gezonken.

Corijn Busser-PostTiel

Recht op beledigen (2)

De zaak-Nekschot: geen vragen danwel een afkeuring van het CDA, slechts antwoorden dat dit een zaak is van het Openbaar Ministerie. Moeten wij concluderen dat het CDA het wel goed vindt dat ’godslasteraars’ van hun bed worden gelicht in een stijl die recht doet aan Chili ’73? In een fatsoenlijke democratie moet een minister van justitie die toelaat en verdedigt dat cartoonisten als misdadigers van hun bed worden gelicht onmiddellijk een motie van wantrouwen aan zijn broek krijgen. We gaan zien uit welk hout de Kamer gesneden is.

Paula Rice-Willink Amsterdam

Zwitserlevengevoel

Ouderen zijn ontdekt! Bij allerlei problemen wordt de oplossing gezocht in het opentrekken van een blik vitale senioren: op kleinkinderen passen, vrijwilligerswerk, mantelzorg, betaald werk. Het liefst onbetaald, want ’dat doe je toch gewoon als grootouders’. Ouderen genoeg. Ook Riet Hammen (Trouw, gisteren) doet dat in een toelichting op haar promotieonderzoek ’Wie dan leeft, wie dan zorgt?’ Zij pleit voor meer gemeenschapszin over de hele linie, maar doet vooral een beroep op ouderen. Er zouden nog veel te veel gezonde ouderen zijn die alleen maar aan ’hun Zwitserlevengevoel’ denken. Laat Hammen nu eens de echte cijfers (SCP-rapportage Ouderen 2006 bijvoorbeeld) erop naslaan en het juiste plaatje schetsen. Meer gemeenschapszin, akkoord, maar die bevorder je niet door eerst negatieve en onjuiste beelden te creëren.

Anjo Geluk - Bleumink Steenwijk

Busstaking

Tot en met donderdag gaan de chauffeurs – zo goed als zeker – weer staken. Maar niet voor negen uur en niet na vieren, om de examenkandidaten ter wille te zijn. Ik vermoed dat er bij de organisatoren van de staking geen ouders van kandidaten zijn. Niet alle examens beginnen om negen uur: meer dan de helft van mijn eindexamenkandidaten is de dupe van deze actie. Staak maar rond een eredivisiewedstrijd of voor een belangrijk popconcert. Daar krijgen de bezoekers geen last van zenuwen van; voor hun toekomst staat er dan niets op het spel. Nu wel: het kan slagen of zakken betekenen.

Lenze L. Bouwers voorzitter schriftelijk examens ROC Zwolle

Terugkeer Palestijnen

Als niet Israël maar Arabische landen de Palestijnen uit hun huizen hebben verdreven, zoals een briefschrijver zaterdag in Trouw beweerde, is een oplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict nabij. Israël zou dan tegen deze Palestijnen kunnen zeggen: „Natuurlijk mogen jullie naar jullie huizen terug. Wij hebben namelijk nooit gewild dat jullie deze verlieten.” Afgezien van dit inzicht is het niet van belang wie de Palestijnen gesommeerd heeft te vertrekken. Het blijft een onrechtvaardigheid jegens onschuldigen, die slechts opgelost wordt door hen het recht te geven terug te keren.

Michiel van Doorn Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden