postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Plaisier geen grijze muis

Wilders en Beeldreligie

Wie liegt?

Kreeften en pijn

Otten: verademing

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Plaisier geen grijze muis

Ds. Jan Ridderbos moet toch weten dat je met een oncollegiale beginzin een heel artikel vernielt. In zijn brief, vrijdag, op het voorstel ds. Plaisier te benoemen als scriba van de PKN, betitelt hij deze – op goed gerucht – als ’grijze muis’.

In het Nederlands Dagblad betoogden ingewijden dat ds. Plaisier zijn literaire en filosofische interesse ook in zijn preken laat doorklinken; dat moet ds. Ridderbos toch aanspreken. Ach, iemand het voordeel van de twijfel geven, is nog niet zo’n slecht principe.

Lute Bos Tolbert

Wilders en Beeldreligie

’In Nederland werken steeds meer mensen samen om te voorkomen dat mensen terroristische ideeën krijgen’, roept een vrouwenstem in een spotje op de radio.

Ja, we werken, onze politici voorop, réuze samen om mensen níet op terroristische gedachten te brengen, we spreken de racistische praat van Wilders tegen om op te komen voor onze belaagde en belasterde islamitische medeburgers, die vreedzaam naast ons leven. Vreedzaam, maar vrijwel geen politicus doorbrak het geneuzel over ’vrijheid van meningsuiting’, dat ieder weerhield om de ’inhoud’ van Wilders’ beweringen te weerspreken. Men sprak over zíjn vrijheid om te beledigen, níet over de rechten van minderheden, en blaat ongegeneerd dat ’we terroristische ideeën willen voorkomen’. Ik denk dat we eerst oorzaken moeten bestrijden, onrecht wegnemen, vrede bewaren en mensen beschermen.

Wilders doet onrecht, maar politici verdrongen zich om hem te faciliteren in de Tweede Kamer. En moslims zíjn niet (te) snel beledigd, zoals velen denken. En ’Beeldreligie’ (1964) of Rudi Carrell (1987) zijn qua inhoud, intentie én situatie niet met Wilders’ aanvallen te vergelijken. (Van den Braak, Trouw 15 maart) Overigens zijn ideeën vrij, over vrijheid gesproken...

H.A.I.M. Veerkamp Nijmegen

Wie liegt?

Deze week ging het in de Tweede Kamer over de vraag: Wie liegt er nou? Wilders of de ministers?

Stel dat we net als de Tweede Kamer ervan uitgaan dat ministers niet liegen. De vraag die ik dan in de Kamer miste is: „Geachte ministers, als u wist dat Wilders pagina’s uit de Koran zou verbranden, waarom is de film dan niet verboden? Dan zou toch geen Nederlander meer veilig zijn op deze aardbol?”

Als ministers niet liegen, voel ik me niet zo goed meer beschermd door diezelfde ministers.

F. Laskewitz Driebergen

Kreeften en pijn

„Kokende kreeft voelt mogelijk pijn”, lees ik in Trouw van zaterdag. Maar waarom willen mensen ontkennen dat dieren pijn lijden? De enige reden die ik kan bedenken, is dat mensen daar belang bij hebben. Ze eten immers graag kreeft of andere dieren, of verdienen er hun brood mee. En dan kun je een knagend geweten niet gebruiken, dus maak je jezelf wijs dat dieren geen pijn lijden, zelfs niet als ze levend gekookt worden!

Een onderzoek dat beweert dat kreeften geen pijn voelen, is volgens mij alleen bedoeld om economische belangen veilig te stellen. Gelukkig zijn er ook onderzoeken die het tegendeel beweren. Al zegt mijn gezond verstand dat dieren niet gevangen en opgegeten willen worden, en al helemaal niet levend gekookt!

L. Goedhart Arnhem

Otten: verademing

Het artikel van Jan Willem Otten, wat een verademing! Te midden van alle godloochenaars die in deze krant bijna dagelijks aan het woord komen zijn zijn woorden balsem voor de ziel.

Ook ik herken in mijzelf het verlangen naar de U, om die te kennen. Zonder deze U is religie, welke dan ook, te overbodig om je mee bezig te houden.

Ton Smit Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden