Orde der Transformanten

De slimsten in de klas

Johan Derksen

Te individualistisch?

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Orde der Transformanten

Met aandacht lees ik altijd de rubriek Religie en Filosofie. Zo ook woensdag het artikel ’Onze orde is zeker geen Sekte’. De Orde der Transformanten wil het voorbeeld van Jezus Christus volgen en net als de eerste christenen in het Bijbelboek Handelingen alles samen met anderen doen, in relatie met God. Een geweldig streven! Steeds weer in de geschiedenis steken dit soort groepen de kop op. Vaak wijzen ze op een tekort in onze christelijke gemeenten.

Alleen de eerste gemeente bekommerde zich om armen en alleenstaanden. Hierover lees ik niets in dit artikel. Wat mij grote zorgen baart is de positie van de voorganger. Ik lees over zijn ex-vrouw, zijn vrouw en vriendin, allemaal met kinderen. Hoe kan hij dat rijmen met de Bijbel? Heeft hij nooit gelezen wat Paulus schrijft aan Timoteus? 1 Timoteus 3: Het is een waar woord: als iemand opziener wil worden, is dat een eerzaam streven. Een opziener moet onberispelijk zijn. Hij kan slechts de man van één vrouw zijn en hij moet sober, bezonnen, gematigd, gastvrij en een goede leraar zijn. (N.V.)

Als mijn kind zich aansloot bij deze Orde der Transformanten, zou ook ik me zorgen maken. De tijd zal leren waar deze groep eindigt.

Wim Roest Beilen

De slimsten in de klas

Apart onderwijs voor de slimsten is mooi, maar wat betekent dat eigenlijk? Hoe slim zijn die slimmeriken dan? Gisteren zat ik in de metro bij een groepje jonge meiden van allochtone afkomst. Mooie tieners, met zorg gekleed en gekapt. Ze waren nogal luidruchtig en spraken opgewonden over hun toekomst, nu ze op weg waren school te verlaten. Een van hen vertelde dat ze interesse had in een baan bij de politie. Ze had contact gezocht en was uitgenodigd een test te komen doen. Daar werd haar een rekensom voorgelegd. Hoeveel is 84:12+6? Ze wist het antwoord niet. Haar beide vriendinnen wisten het ook niet. Eentje riep verontwaardigd dat je voor zo’n vraag toch je rekenmachine moet kunnen gebruiken. Hoe kun je dat anders weten? De haren rezen mij te berge .....

M. Cohen-Wiegman Rotterdam

Johan Derksen

Wat een feest der herkenning, het interview met Johan Derksen, zaterdag! Met twee verschillen tussen Johan en mijzelf: ik ben katholiek opgevoed en groeide op in de grote stad. En ook al belijd ik het geloof niet meer, ik bewaar er geen slechte herinneringen aan. Wel bewaar ik slechte herinneringen aan de NH gemeente in het Betuwse dorp waar ik jarenlang gewoond heb. Bij de uitvaart van mijn buurman bestaat een snotneus, de voorganger en misschien 25 jaar oud, het om te spreken over de zondaar Karel. Er was geen vriendelijker en hulpvaardiger mens op deze aardkloot. Zondaar? Houd toch op!

Terug in Nederland las ik dit interview en met de weduwe van mijn vader hebben we zitten te gieren van de lach. Onze complimenten aan Arjan Visser voor de wijze waarop hij Derksen karakteristiek aan het woord heeft gelaten. Ik kijk door het artikel anders tegen Trouw aan dan voorheen.

Joost Meijering Songkhla, Thailand

Te individualistisch?

Na het interview met Nkhulu Sebothoma van dinsdag wil ik hem zeggen dat hij wellicht in een verkeerde wijk woont. Ik woon in het Soesterkwartier in Amersfoort, een volksbuurt met veel saamhorigheid, buren staan voor elkaar klaar, kijken samen voetbal, groeten elkaar en ’snel even 50 euro lenen’ heb ik meegemaakt in de supermarkt toen ik mijn geld vergeten was. Dus Sebothoma’s conclusie „in Europa zijn mensen te individualistisch” vind ik erg kort door de bocht. Zou hij in Pretoria in een rijke buurt niet dezelfde ’gesloten volksaard’ ervaren?

A. Hendriks Amersfoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden