Oneerlijkheid in de sport

Gelukkige Nederlanders

LED-lamp in Afrika

Bedelen verboden

Mein Kampf en de Koran

Oneerlijkheid in de sport

Yuri van Gelder wordt tweede op de ringen bij de WK en mag niet naar de Olympische Spelen, omdat hij geen wereldkampioen werd, terwijl een all-round turner als Epke Zonderland met minder medaillekansen, wel mag. Meervoudig all-round wereldkampioen op de schaats Rintje Ritsma heeft nooit een gouden medaille gehaald, omdat het traditionele allround kampioenschap nog steeds niet olympisch is. 10 km voor vrouwen in de atletiek is allang olympisch en 10 km zwemmen voor vrouwen wordt dat ook, zodat lange-afstandszwemster Edith van Dijk nu eindelijk naar de Spelen gaat. Maar 10 km schaatsen voor vrouwen is (heel ongeëmancipeerd) niet olympisch, terwijl 20 + 50 km skilopen en snelwandelen wel olympisch zijn. Curling is olympisch, jeu de boules nog niet en skeeleren, golf en cricket ook niet.

Dopinggebruik is oneerlijk in de sport, maar dit helemaal; kortom genoeg werk voor IOC-leden als de kroonprins en Anton Geesink, want meedoen is belangrijker dan winnen, maar weiger dan geen vice-wereldkampioen die mee wil doen.

Bram Heemskerk Waddinxveen

Gelukkige Nederlanders

’Nederlander heeft weer goede moed. 82 procent zegt gelukkig te zijn’ meldde Trouw gisteren op de voorpagina. Uit het artikel blijkt: hoe beter de economische vooruitzichten, des te gelukkiger mensen zeggen te zijn. Naar mijn smaak is dit soort geluk te veel gericht op alles kunnen doen wat je wilt en te weinig op vooruit willen kijken.

Zo te zien op bijgaande foto’s hebben de ondervraagden kinderen. Met wat minder (passieve) geluksbeleving en wat meer (actieve) bereidheid om ons leefpatroon om te gooien is er voor ons nageslacht ook nog een leefbare aarde. We hebben meer dan de 18% ontevreden mensen nodig om met elkaar het hele grote klimaatprobleem op te lossen.

W. van Loenen Hoogland

LED-lamp in Afrika

Afrikanen moeten aan de LED-lamp kopte Trouw op 5 september. Als de arme Afrikanen door het gebruik van LED-lampen in plaats van kerosineverlichting al 17 miljard dollar kunnen besparen, waarom komt die technologie dan niet supersnel ook onze kant op? Daar ligt toch een kans om bij het verlichten van ruimten, bureaus een monsterlijke hoeveelheid energie en dus ook CO2 te besparen. Moeten Afrikanen ons in deze het goede voorbeeld geven?

T.P. Hoeksma Noordwolde

Bedelen verboden

In het islamitische Indonesië gaat het bedelen verboden worden. Dat lijkt mij een rare klap in het gezicht van Allah, want de plicht van een Moslim om aalmoezen te geven is een van de vijf zuilen van de Islam. Toch zullen we nu geen wilde taferelen op straat zien uit protest tegen deze nieuwe maatregel. En men mag drie maal raden waarom.

Frida Bernier Amsterdam

Mein Kampf en de Koran

De heer Wilders meent dat de Koran verboden moet worden omdat die net zo haatzaaiend is als Mein Kampf. Als ik hem in de Tweede Kamer of daarbuiten tekeer hoor gaan doet mij dat sterk denken aan het gebral van de schrijver van Mein Kampf.

Als ons volk meent met deze man mee te moeten gaan, weten we welke vreselijke gevolgen dat kan hebben en daar ben ik pas echt bang voor.

M. Stuut-Lolkema IJmuiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden