’Nieuwe’ albums van stripheld Jerom

Opera Spanga maakt van Don Giovanni een vrouw

Amsterdamse theaters raken steeds leger

’Nieuwe’ albums van stripheld Jerom

De Gentse uitgeverij Adhemar komt de komende vier jaar met veertig albums van stripheld Jerom uit de studio’s van wijlen Willy Vandersteen. Jerom is bekend als de sterke man uit de Suske en Wiske-strips. Op het Brabants Stripspektakel, op zaterdag 30 en zondag 31 augustus in Valkenswaard, worden de eerste vijf delen gepresenteerd. Jerom werd in 1953 geïntroduceerd. De nu te publiceren verhalen stammen uit de jaren zeventig. In de Jerom-verhalen komt alleen de altijd beeldig gekapte Tante Sidonia voor. Suske en Wiske en ook Lambiek zijn er niet in te vinden. De verhalen in zwart-wit werden in het verleden deels gepubliceerd in tijdschriften. De nieuwe albums zijn door Luc Morjaeu, de huidige tekenaar van Suske en Wiske, voorzien van een omslag. Van elk boek verschijnen 1250 exemplaren.

Opera Spanga maakt van Don Giovanni een vrouw

Opera Spanga (Friesland) voert deze zomer ’Donna Giovanna’ op. De vrouwelijke variant van Mozarts ’Don Giovanni’. Wat gebeurt er als je van een mannelijke rokkenjager een vrouw maakt? Is de geboren verleidster, net als haar mannelijke naaste, een held? Of past het verleiden slecht bij haar geslacht en is ze in plaats van een held een sloerie?Dat zijn de vragen die Opera Spanga zich stelt, hoewel Mozart in het origineel de Don ook allerminst als een held afschildert. Opera Spanga wordt opgevoerd in de weilanden van het gelijknamige Friese gehucht Spanga in Weststellingwerf. Rollen zijn er voor onder anderen Klara Uleman en Francis van Broekhuizen, operasolisten van Nederlandse bodem in een verder internationale cast, onder wie de Portugese tenor Charles Alves da Cruz. David Levi leidt het Spanga Festival Orkest. De voorstelling wordt uitgevoerd van donderdag 21 tot en met zaterdag 30 augustus, in het kader van het Frysk Festival.

Amsterdamse theaters raken steeds leger

Culturele instellingen in Amsterdam dreigen de komende jaren steeds legere zalen te krijgen. Dit komt doordat zowel het aantal theaters en concertzalen als hun totale capaciteit harder stijgt dan het bezoekersaantal. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Het aantal culturele instellingen neemt naar verwachting toe van 130 in 2005 tot 141 in 2015. Hadden zij drie jaar geleden samen nog plek voor bijna 60.600 personen, tien jaar later zijn dat er waarschijnlijk een kleine 87.800, een stijging van bijna 50 procent.

Het jaarlijkse aantal bezoekers stijgt tussen 2007 en 2015 naar verwachting met ruim 12 procent, namelijk van ruim 4,4 miljoen tot bijna vijf miljoen. Hierdoor daalt het percentage bezette stoelen tijdens uitvoeringen volgens het meest waarschijnlijke scenario van ruim 44 in 2007 tot bijna 36 in 2015.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden