Meer geld voor onderwijs

René Diekstra

Treinen naar Bern

Gezondheidsstaat

Vier maanden Paars

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Meer geld voor onderwijs

Wie denkt dat het extra geld voor onderwijs besteed wordt aan het primaire proces, heeft het mis. ’Top Onderwijs veel ruimer beloond’, kopte Trouw zaterdag. Het voortgezet onderwijs moet snel op het internationale bedrijfsleven gaan lijken. Het is niet moeilijk om te voorzien dat het geld dat door de regering bedoeld is voor leerlingen, studenten en docenten onder het mom van helderheid en zorgvuldigheid en via slimme trucjes van een adviesbureau opgaat aan exorbitante salarisverhogingen van bestuurders, dure directiekamers, glossy magazines, onnodige marketingcampagnes en niet in de laatste plaats aan onderzoeken door peperdure adviesbureaus.

René Diekstra

In het boxje ’Personalia’ bij het interessante interview met René Diekstra van zaterdag ontbreekt de vermelding van de ’plagiaat-affaire’ uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Ik meld dit niet om nog eens onnodig zout in de wonden te strooien,maar uit een behoefte aan een evenwichtige samenvatting van de voornaamste feiten uit zijn loopbaan. En ik doe dit mede met een gevoel van respect voor Diekstra. Uit alles blijkt dat hij deze tragedie in zijn leven te boven is gekomen.

A.B. Vaandrager Den Haag

Treinen naar Bern

Bern is het ware wonder, lees ik in Trouw van zaterdag. Deze rubriek bevalt me, zeker de onderwerpen die ’aan de reisleider’ ontsnapt zijn.

Jammer is dat auteur Kees de Vré wel de prachtige treinreis naar ’het dak van Europa’ noemt en ook treinreizen vanaf Zürich. Zeer terecht. Maar waarom noemt hij toch niet de mogelijkheid om met de trein te reizen vanuit Nederland. De ANWB-gidsen doen dat ook niet, maar daar kan ik het van verwachten. Vanuit Amsterdam is het mogelijk om per trein in 8,5 uur comfortabel naar Bern te reizen; minimaal één keer overstappen.

Jan W. Oosting Noordwijk

Gezondheidsstaat

De antirookcampagne die overal in Europa gevoerd wordt, is een eerste poging van de overheid zich te mengen in de individuele levenssfeer van burgers, en kan of zal leiden tot een totalitaire gezondheidsstaat. Ik vat Petr Fidelius essay in Letter & Geest van zaterdag maar even samen in één zin.

De gedachtestroom van de schrijver ontspoort wanneer hij de automobilist en het spek erbij betrekt.

Kortom, gaat het bij de anti-rokersmaatregelen die nu zijn ingevoerd wel om het ingrijpen in iemands persoonlijke levenssfeer? Of gaat het in eerste instantie om het beperken van overlast voor niet-rokers door rokers?

Rudi Oortwijn Culemborg

Vier maanden Paars

Het lukt het CDA altijd weer de negentiende eeuw erin te houden op immaterieel gebied (weigerambtenaren homohuwelijk, embryowet, verbod godslastering, etcetera) door de tweederde niet-confessionele Kamermeerderheid met een regeerakkoord buitenspel te zetten. Misschien is het goed na de volgende verkiezingen voor de duur van vier maanden een Paars kabinet te formeren en dat ideële hok op te ruimen. Dan kan men daarna weer uit elkaar en een ’economisch’ kabinet formeren. Zodoende kan eindelijk recht worden gedaan aan de meerderheid van Nederland (70 procent) die voorstander is van embryoselectie.

Maria Shant Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden