Kookboek met duurzame visrecepten van topkoks

Racemonster James Bond krijgt nieuw onderkomen

Nederlanders drinken steeds minder koffie

Kookboek met duurzame visrecepten van topkoks

Lang leve vis! Zo heet het kookboek dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) en uitgeverij Kunstmag gisteren presenteerden. Het kookboek past in de campagne ’Kies voor een levende zee', waarmee het WNF mensen vraagt vooral duurzaam gevangen vis te kopen. In Lang leve vis! geven 24 gerenommeerde topkoks een recept prijs. Zij bereiden alleen vissoorten die volgens de viswijzer zonder problemen kunnen worden gevangen.

Albert Kooy nam in Den Bosch het eerste exemplaar van het WNF-kookboek in ontvangst. Kooy zet zich al jaren in voor een moderne, dier- en milieuvriendelijke en duurzame keuken.

Racemonster James Bond krijgt nieuw onderkomen

Nog ruim anderhalf jaar en dan verhuizen de Humber Pullman van Winston Churchill en de Aston Martin van James Bond naar Den Haag. Burgemeester Wim Deetman sloeg gisteren de eerste paal in de grond van hun nieuwe onderkomen, het Nationaal Automobiel Museum.

Het museum heeft een van de grootste particuliere verzamelingen van klassieke auto's. Sinds 2004 zijn er plannen om de collectie te verhuizen van Raamsdonksveer (Noord-Brabant) naar Den Haag. Na tientallen bezwaarschriften en twee uitspraken van de Raad van State kregen de eigenaren van het museum in september eindelijk groen licht voor de bouw van het nieuwe pand. Er waren veel bezwaren ingediend, omdat het museum het landgoed Reigersbergen, waarvan een deel gebruikt gaat worden voor het museum, zou aantasten. Volgens de Raad van State maakt de komst van het museum echter geen inbreuk op het stadsgezicht.

Nederlanders drinken steeds minder koffie

Het koffieverbruik is sinds 1996 met ongeveer 13 procent gedaald naar gemiddeld 3,2 kopjes per persoon per dag in 2006. De Scandinaviërs zijn de grootste koffiedrinkers van de wereld. Dat meldt het Centraal voor de Statistiek (CBS).

Nederlanders verbruikten in 2006 6,9 kilo koffie per persoon. Dat komt neer op 3,2 koppen koffie per dag. In 1996 waren dat nog 3,6 koppen. Het verbruik daalde tot 2003, maar bleef sindsdien redelijk stabiel.

Tussen 1996 en 2006 steeg de consumptie van thee, frisdrank, mineraalwater en wijn. Koffie was in 2006 nog steeds de meest gedronken drank. Thee kwam op de tweede plaats met 100 liter thee per persoon.

De Scandinaviërs dronken tussen 2002 en 2006 gemiddeld 4,3 kopjes koffie. Ook in België/Luxemburg en in Zwitserland was het verbruik hoger dan in Nederland. Vooral in Oost-Europese landen is koffie niet zo'n geliefd drankje. Opvallend is dat in koffieproducerende landen nog geen kopje per dag wordt gedronken, met uitzondering van Brazilë en Costa Rica.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden