Jongste natuurfotograaf

Midwinterfeest

Reddingsplan voor spin

Heidense traditie

Jongste natuurfotograaf

Hij is geen professionele natuurfotograaf. Toch is zijn foto bekroond met de WNF-Ranger Photo Award.

De 10-jarige Kristof van Boven uit Leiden maakte een close-up van een flamingo en won daarmee de onderscheiding. De jury: „Eerst zie je prachtige kleuren, dan overal veren en vervolgens valt je oog op dat van die ander, de flamingo, die hier zijn kop bijna helemaal begraven heeft in zijn mooie verenpak.”

Van de 3.700 ingezonden foto’s, gemaakt door kinderen tot vijftien jaar, waren er 40 genomineerd voor de eerste prijs.

„Een paar kinderen gebruikten de apparatuur van hun ouders. Zo is de publieksprijs gegaan naar de zoon van een fotograaf. Maar er waren genoeg kinderen zonder spiegelreflexcamera”, zegt de woordvoerder van het Wereldnatuurfonds. „Kinderen kiezen een ander moment om te fotograferen dan volwassenen. Professionele natuurfotografen kunnen drie dagen in een boomhut blijven zitten op zoek naar de perfecte foto. Bij kinderen gaat het vaak om lucky shots.” De winnende en genomineerde foto’s zijn tot en met 6 maart 2008 te zien in het Museon.

Midwinterfeest

In Bussloo staan de tenten klaar voor het Middeleeuws Midwinterfeest, op 28 en 29 december. Tijdens een wandeling door het natuurgebied van Bussloo, staan verscheidene middeleeuwse kampementen, van de vroege Middeleeuwen tot de Bourgondische adel. In de dorpen staat het gewone leven centraal met ambachten – van tingieten, broodjes bakken, bordspellen en boogschieten tot het werk van een kruidenvrouw. Voor kinderen zijn er veel activiteiten. Meer informatie op www.middeleeuwsmidwinterfeest.nl.

Reddingsplan voor spin

In natuurgebied Planken Wambuis gaat Natuurmonumenten heide plaggen om het leefgebied van de zeer zeldzame lentevuurspin te verbeteren. De lentevuurspin is een van de opvallendste Nederlandse spinnen. De mannetjes hebben een oranjerood achterlijf met zwarte stippen. De poten zijn zwart met witte haarringen. De spin is ongeveer een centimeter groot en leeft ondergronds in een zelfgemaakte schacht. Het vrouwtje komt er zo goed als nooit uit. De opvallende mannetjes gaan in het voorjaar zwerven om een vrouwtje te vinden. De lentevuurspin is zeer zeldzaam in Nederland. De soort komt vrijwel uitsluitend voor op de zuidelijke Veluwe. Ook in Noord-Limburg zijn enkele waarnemingen gedaan.

De spin heeft open zand nodig om in het voorjaar op te warmen. Daarom worden enkele zandhellingen weer open gemaakt en geplagd. De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten al jonge dennen verwijderd om het gebied open en schraal te houden.

Heidense traditie

Op Tweede Kerstdag wordt de midwinterhoorn geblazen in Doetinchem: een oud heidense traditie uit onder meer Twente, Westerwolde en de Achterhoek. Men blaast meestal als het schemert. Oorspronkelijk werd de hoorn geblazen om de Odin of Wodan te helpen bij zijn jacht op de wolf Fenrir, die de zon verslindt, waardoor het altijd donker zal zijn. Op het historische landgoed Slangeburg begint onder begeleiding van een boswachter een wandeling over de rechte lanen, langs beuken, eiken,het kasteel, vuurkorven én blazers. Deelname is gratis. Meer informatie: tel. 0314-650450.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden