Jan Raes wordt directeur Concertgebouworkest

Zeeuwse kunstschouw

Prijs voor Jos Stelling

Japans licht in Mokum

Opnieuw ’Wuivend Graan’

Zeeuwse polen

Jan Raes wordt directeur Concertgebouworkest

Het Stichtingsbestuur van het Koninklijk Concertgebouworkest heeft Jan Raes benoemd tot algemeen directeur. Met ingang van 1 december 2008 volgt hij Jan Willem Loot op, die met pensioen gaat.

Het bestuur heeft daarmee, in samenwerking met chef-dirigent Mariss Jansons en het bestuur van de Vereniging ’Het Concertgebouworchest’ ruim voor het vertrek van Loot een waardige opvolger gevonden. Jan Raes is 48 jaar, heeft de Belgische nationaliteit en is momenteel algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) en het Gergjev Festival. Daarvoor was hij artistiek directeur van het Conservatorium in Antwerpen en intendant bij de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen. Raes bracht het RPhO na jaren van problemen in rustiger vaarwater. Hij verlengde het contract van Gergjev niet en vond met Yannick Nézet-Séguin een verrassende en veelbelovende nieuwe chef-dirigent voor het Rotterdamse orkest.

Zeeuwse kunstschouw

Van 14 t/m 22 juni houdt Zeeland weer de Kunstschouw Westerschouwen; een kunst-, cultuur- en natuurroute waar langs een honderdtal wisselende kunstenaars, op circa 40 karakteristiek Zeeuwse binnen- en buitenplaatsen exposeren. www.kunstschouw.nl.

Prijs voor Jos Stelling

Regisseur Jos Stelling (’Duska’, ’No Trains No Planes’, ’De Vliegende Hollander’) heeft op het Zerkalo Film Festival in Ivanovo (Rusland)

een speciale prijs in ontvangst genomen ’for the outstanding contribution to the world film art’.

Het festival is genoemd naar de gelijknamige film ’de Spiegel’ van Andrei Tarkovsky, die geboren is in de omgeving van Ivanovo.

Japans licht in Mokum

In het Amsterdamse Vondelpark, bij het Van Gogh Museum, de Westergasfabriek en de Kop van het Java Eiland sieren vanaf gisteren bijzondere lichtinstallaties de omgeving. De kunstwerken van de Japanner Ryoji Ikeda staan er in het kader van het kunstevenement Dream Amsterdam. De Japanner maakt gebruik van duurzame energie. De werken blijven tot en met 21 juni staan.

Opnieuw ’Wuivend Graan’

Het toneelstuk ’Wuivend Graan’ van Wim T. Schippers wordt komend seizoen in Amsterdam, Haarlem en Leiden in reprise genomen. De voorstelling trok de afgelopen maanden uitverkochte zalen.

Zeeuwse polen

Ter gelegenheid van het Internationale Jaar van de Pool organiseert het Zeeuws Muzeeum de tentoonstelling ’Tegenpolen, Zeeuwen en het poolgebied’. Met sprekende schilderijen, unieke overblijfselen uit het ’Behouden Huys’. De bezoeker hoort vanuit een expeditietent de beruchte poolwind de kop opsteken, een Groenlandse walvis langszij zwemmen, voelt de kou van Alaska en ontdekt het ruige maar tevens kwetsbare Antarctica. Rode draad op deze expeditie is de fascinerende contrastrijkheid van de poolgebieden; een belangwekkende realiteit waarbij geschiedenis en actualiteit hand in hand gaan. Van een 17de-eeuwse walvisvaarders tot florerend pooltoerisme anno 21ste eeuw, van primitieve ontdekking tot hedendaagse olieclaim, van de eerste overwintering tot mondiale vervuiling, van kleine ijstijd tot wereldwijdse opwarming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden