Gewoon kleuter zijn

Democratisch Europa

Klaas Vos

Transseksueel

Kilometerheffing

Numeri

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Gewoon kleuter zijn

Ook Laurence Feille bepleit (Podium, 1 juli) tweetalig onderwijs voor kleuters: Engels, maar ook Frans, Duits en Spaans. Zij koppelt vreemde argumenten aan een nog vreemdere werkwijze. Ouders moeten kiezen voor een voltijdse au pair of een gastouder. Die moet dan wel zeven jaar achtereen beschikbaar zijn, want bij Feille gaat het om de eerste 7 levensjaren van het kind.

Willen ouders wel 7 jaar die au-pair? En wil die au-pair wel zo lang naar het buitenland, enkel om in haar(?) eigen taal tegen een kleuter te praten? En beschikt Nederland over voldoende gekwalificeerde gastouders, of moeten die dagelijks ingevlogen worden?

Waar is de tijd gebleven dat kleuters gewoon kleuter mochten zijn? Gewoon vier jaar bij moeder thuis en daarna de kleuterschool. Spelenderwijs werken aan de ontwikkeling van de fijne motoriek, culminerend in het strikdiploma!

Herman Koster Gronau

Democratisch Europa

Rob de Wijk schrijft in Trouw van 4 juli: „Het is ontoelaatbaar dat een handvol landen, die sterk van de toetreding tot de Unie hebben geprofiteerd, de rest van Europa in gijzeling houdt en verhindert dat andere Europese landen een Unie bouwen die overeind blijft in de dynamiek van de mondialisering.” De Wijk moet zich afvragen of die ’andere Europese landen’ wel zo gecharmeerd zijn van de nieuwe verdrag van Lissabon. In ieder geval durfde Balkenende en Sarkozy het niet aan om hun volken er zich te laten uitspreken. Het nieuwe verdrag mag dan enige verbetering geven maar het is niet echt democratisch. Europa verdient beter.

Henk Kraaijenbrink Borne

Klaas Vos

In de Verdieping van donderdag zegt Klaas Vos dat hij afstand heeft genomen van de God van de uitverkiezing. De vraag is of dat waar is. Ik denk dat Vos een moderne invulling geeft aan het begrip uitverkiezing als hij in dezelfde paragraaf zegt: „blijkbaar heb ik een religieus gen”. Als het geloof in God in zijn genen zit, dan hij heeft hij dat bij zijn geboorte meegekregen.

Dick Rijken Leiden

Transseksueel

Ik ken mensen met doodenge, erfelijk overdraagbare ziektes als schizofrenie, Bechterew en taaislijmziekte. Toch wordt hun kinderwens door hun omgeving met warmte begroet. Wat nou adopteren? Laat het kind het later maar uitzoeken. Maar nu een gezonde transseksuele man een kind krijgt is het huis te klein (Trouw van zaterdag). Er wordt met wonderlijke maatjes gemeten in onze wereld. En dan de smoesjes die men verzint. Het kind van zo’n transseksueel zou wel eens gepest kunnen worden op school. Duidelijk is dat men gewoon niet lid moet zijn van een seksuele minderheid. De andersfoob, je krijgt hem net zo min weg als de racist.

Ans Belterman - Weenink Amsterdam

Kilometerheffing

Het is van de gekke wat het kabinet heeft besloten met de kilometerheffing. Om dit soepel te laten verlopen voor de automobilist, moeten wij als niet-autobezitters 150 euro belasting betalen. Dit vind ik schandalig. Als principieel niet-autobezitters leveren wij een bijdrage aan een beter milieu. Bovendien nemen we ook geen parkeerruimte in.

Dit betekent voor ons, in weer en wind op de fiets, en reizen met openbaar vervoer. Dat is niet altijd handig, maar hebben wij er graag voor over. Nu worden wij voor onze jarenlange inzet , ongenadig afgestraft door dit kabinet.

Betsy de Boer van Bruggen Utrecht

Numeri

Vijf miljoen euro voor Numeri, het ledenadministratiesysteem van de PKN. Dom, jammer en veel geld. Maar de PKN heeft 2,2 miljoen leden. Allemaal een Magnum minder eten deze zomer en we zijn er uit. Niet meer omkijken in wrok, het Koninkrijk Gods ligt immers vóór ons.

Reinder E. de Boer Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden