Eidereenden Waddenzee

Grote grazers

Een keer per week douchen

SP-spot demagogisch

Eidereenden Waddenzee

In het artikel over ’Mosselvangst moet minderen’ in Trouw van 5 februari ontbreekt het internationale aspect van de bescherming van eidereenden. De eidereend is beschermd door de Europese Vogelrichtlijn en komt in grote aantallen voor in Denemarken en Finland. Niet alleen in de Waddenzee maar ook aan de Oostzeekust van Denemarken is het aantal overwinterende eidereenden sterk is gedaald: van circa 800.000 stuks in 1990 tot circa 400.000 stuks in 2000. Daarom heeft de Deense overheid in 2004 besloten om het jachtseizoen op eidereenden met een maand te verkorten. Het aantal per jaar geschoten eidereenden in Denemarken is afgenomen van ongeveer 140.000 in 1994 tot circa 70.000 vogels in 2006.

Dit illustreert dat de daling van het aantal overwinterende eidereenden in de Nederlandse Waddenzee tot circa 80.000 vogels per jaar onderdeel is van een bredere ontwikkeling, die niet alleen is veroorzaakt door het opvissen of verplaatsen van mosselzaad in de Nederlandse Waddenzee. Het illustreert ook dat EU-lidstaten bij de implementatie van Natura 2000 en de Vogelrichtlijn met locale belangen als visserij of jacht te maken hebben en daar in de praktijk zeer verschillend mee omgaan. De Nederlandse overheid heeft dan ook voldoende beleidsruimte om voortzetting van de huidige mosselkweek in de Waddenzee toe te staan.

Mr. B.J. Keus Leiden

Grote grazers

Mijn man en ik wandelen: in Nederland, maar ook in berggebieden. De laatste jaren is er in de Nederlandse natuurgebieden heel veel grootvee ingezet om de boel kort te houden. Tegelijk is ook het aantal teken toegenomen. Ik hoor niemand over een mogelijk verband tussen die twee feiten.

Ook wordt altijd geroepen dat er zoveel mooie plantjes opkomen door begrazing. Daar zie ik zowel in Nederlandse natuur als in de bergen geen enkele aanwijzing voor. Integendeel, als ergens vee graast zie je meer brandnetels en minder variëteit. Het is me dan ook een raadsel hoe beheerders van Natuurmonumenten blijven volhouden dat vee inzetten de diversiteit van de flora zou bevorderen. Sommige stukken worden lelijk, zeker als het gebied waarin het vee graast te klein is voor de hoeveelheid dieren. Toegegeven, in Afrika zijn er enorme kuddes, maar daar hebben de dieren ook een enorm gebied ter beschikking. Ze trekken van hot naar her. Dat kan niet in de Oostvaardersplassen, of waar dan ook in Nederland.

Esther Philips-Sweet Amsterdam

Een keer per week douchen

Tante, 83 jaar, woont sinds kort in een verzorgingshuis. Voorheen is ze altijd goed verzorgd door een thuiszorginstelling. Nu, in het verzorginghuis wordt ze maar een keer per week gedoucht. Na te hebben gevraagd waar dat aan ligt, is het antwoord: geen geld en geen personeel. Nu vind ik een keer per week douchen van een mevrouw, die ook nog incontinent is, schokkend.

Den Haag moet zich schamen dat dit in Nederland gebeurt. En dat is pas de naakte waarheid.

Anita Kootstra Schoonoord

SP-spot demagogisch

De SP of in ieder geval Kamerlid Agnes Kant realiseert zich heel goed dat het spotje van Mieke die uit de kleren gaat ’adembenemend demagogisch’ is (Elma Drayer in Trouw van 7 februari). Toen ze er vorige week over werd ondervraagd bij Pauw en Witteman bleef ze maar doorratelen om de kritische vragen van Jeroen Pauw te ontwijken. De interviewers pakten helaas niet door, ook al omdat de eindtune van het programma al klonk, waardoor Kant werd gered door de gong.

Het lijkt een trend, doorratelende parlementariërs.

De volgende dag flikte Ineke van Gent van GroenLinks iets vergelijkbaars in een discussie over het al of niet verbieden van circusdieren in het radioprogramma ’Spijkers met Koppen’. Een onophoudelijk spervuur van woorden maakte dat er geen doorkomen aan was, noch voor haar opponent, het CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel, noch voor de gespreksleiders.

Adembenemend inderdaad, al dat geratel, zeker voor de kijker/luisteraar. In een discussie over dit soort serieuze onderwerpen hoor ik toch liever op feiten gebaseerde argumenten.

Joost van Kasteren Voorburg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden