Boek over het literaire leven in Groningen

Fries requiem achter de dijk van Moddergat

Concert van papier

Dichter op de deel

Boek over het literaire leven in Groningen

Op 15 mei presenteert uitgeverij Passage ’Arcadia der Poëten; Het literaire leven in Groningen 1945-2005’. Groningen kent een uitgebreid literair leven dat ook buiten de stad bekendheid geniet. Opvallend daarbij is het voorkomen van veel poëtische activiteiten. De benoeming van Driek van Wissen in 2005 tot Dichter des Vaderlands was daarbij een kroon op het werk. Andere bekende schrijvers en dichters over wie in dit boek verteld wordt zijn: W. F. Hermans, Hendrik de Vries, Belcampo, Fritzi Harmsen van Beek, Vasalis, Jean Pierre Rawie, Jean-Paul Franssens, Nanne Tepper, Bart FM Droog, Ronald Ohlsen, Meindert Talma, Bill Mensema. De journalist Herman Sandman interviewde talloze betrokkenen bij het literaire leven van de stad.

Fries requiem achter de dijk van Moddergat

Op 12, 13 en 14 juni 2008 wordt achter de zeedijk bij Paesens-Moddergat het Friese Requiem ’Oer de seedyk’, opgevoerd. Een voorstelling over de teloorgang van de oude visserij en de landbouw geschreven door Gerrit Breteler. Op muziek gezet door Breteler en Tjitte de Vries. Door de combinatie van een openluchtlocatie met zicht op het Wad en de historie aangevuld met solisten Gerrit Breteler, Miranda van Kralingen, koorpartijen die gezongen worden door Vocaal Ensemble Cantatrix, orkestbegeleiding door Nieuw Philharmonisch Orkest onder leiding van G.J. van Beijeren Bergen en Henegouwen. De tragische ramp van 1883 kostte 83 vissers uit Paesens-Moddergat het leven. De Friese kunstenaar Gerrit Breteler liet zich inspireren tot het schrijven van het Friese requiem. De inspiratiebronnen zijn tijd en platteland. www.oerdeseedyk.nl.

Concert van papier

In het kader van de tentoonstelling ’On the Sensations of Sound’ klinkt morgen om 14.30 uur bij De Leidse Lakenhal in Scheltema een concert met papieren instrumenten. Van kunstenaar/componist Jochem van Tol is op de tentoonstelling een installatie van papier te zien, die bestaat uit een serie instrumenten waarmee hij samen met Matthijs Felix en Ibelisse Guardia, een aantal malen op zondag optreedt. De eerste keer is 4 mei en daarna nog op 25 mei, 8, 22 en 29 juni. Van Tol ontwierp een eigen schrift voor het bespelen van deze papieren instrumenten. De tekens zijn op grote spelkaarten geschreven en kunnen steeds in een andere volgorde worden gespeeld.

Dichter op de deel

Zondag 25 mei is de manifestatie Dichter op de Deel, poëzie en muziek onder het gebinte van een Friese stelpboerderij in de gemeente Wûnseradiel. www.dichteropdedeel.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden