Bijna oud-politieman

Beestenweer

Geen droom maar trauma

De adviezen van Beatrijs

Robuuste democratie

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Bijna oud-politieman

Per 1 september 2008 zal ik de politie wegens functioneel leeftijdsontslag verlaten. Het politievak heb ik met plezier en overtuiging uitgeoefend. Gedurende mijn loopbaan heb ik het nodige zien veranderen. De huidige politieorganisatie kan een proces gestuurde organisatie worden genoemd, gebaseerd op procesbeschrijvingen, werkplannen, stroomschema’s, protocollen, prestatiecontracten, schaalvergroting en sjabloondenken.

Dit leidt tot minder vrijheid voor individueel denken. De politieambtenaar heeft minder ruimte en vrijheid om zelf te oordelen en of te handelen. Een politievrouw of man hoeft niet altijd te bekeuren, maar soms moet het.

Van het verhaal van de heer Kobus uit Den Haag, die een gevonden blikje in de goot legde – het veegkarretje was in aantocht – en beboet werd, word ik niet vrolijk. Ik ben bereid zijn boete te betalen.

A.W.L. Balkema Zwolle

Beestenweer

Deze paasdagen heb ik genoten van twee zonovergoten dagen. Eerste paasdag: vrijwel de hele dag zon aan een strakblauwe lucht. Tweede paasdag: veel zon, af en toe schuilgaand achter fraaie wolkenpartijen. Met echtgenote en kinderen veel buiten geweest. Waar ik de paasdagen heb doorgebracht? Thuis, in Sellingen, Oost-Groningen. In Nederland dus. Maar getuige alle weersvoorspellingen, weerberichten en nabeschouwingen over het beestenweer in Nederland tijdens de paasdagen, moet dat wel in een ver buitenland liggen.

Bernhard Wendt Sellingen

Geen droom maar trauma

„Wij hebben een droom waargemaakt”, „de fusie is een feit Goddank”, „Ik heb heb het gevoel dat er iets groots verricht is, een soort wonder”. Deze uitspraken van de scheidende PKN secretaris dr. B. Plaisier konden we lezen in de Verdieping van gisteren.

Als hervormd predikant binnen die kerk en als tegenstander van de fusie maar niet van een federatie, meen ik uit ervaring te moeten zeggen dat niet een droom maar een trauma is gerealiseerd in vele gemeenten. De fusie zou ik liever een fiasco en het wonder een truc willen noemen. Ook zou ik iets zuiniger omgaan met de dank aan God. Het doet denken aan de slogan bij de kruistochten „God wil het!” Wilde God het eigenlijk wel? Is Hij hier echt zo blij om? Of wierp Hij de kerk op zichzelf terug? We zien dan wel de bittere gevolgen. Dat kan Hij zo nooit gewild hebben, barmhartig en lankmoedig als Hij is. De laatste periode van dr. Plaisier wens ik dat hij alles op alles zet om met hersteld hervormden tot een soort associatie te komen zoals op de laatste synodevergadering is geopperd.

Ds.M.van Kooten Scherpenisse

De adviezen van Beatrijs

Ik verbaas me elke keer over de adviezen van Beatrijs. Zaterdag was ik wel heel verbaasd. Van een krant als Trouw verwacht ik toch meer waarden en normen. Zij adviseert een ongelukkig verliefde man om andere vrouwen te versieren, al is het maar voor een nacht.

A. van Katwijk-Meijboom Leersum

Robuuste democratie

Het Australische parlement heeft Israël gelukgewenst met haar 60-jarige bestaan. In de motie werd Israël een robuuste democratie genoemd en beschermer van de vrijheid in een regio die verder alleen totalitaire regimes kent. Hopelijk is nu van het Nederlandse parlement een soortgelijk initiatief te verwachten.

Dr. M. Sluyser Huizen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden