Australië vernoemt theater naar acteur Heath Ledger

Na twintig jaar nieuwe cd van Grace Jones

Antjie Krog schrijft Gedichtendagbundel

Pierre Janssen liet legaat voor kunstaankopen na

Australië vernoemt theater naar acteur Heath Ledger

De nagedachtenis van de Australische acteur Heath Ledger wordt in leven gehouden nu er in zijn thuisstad Perth een nieuw theater naar hem is vernoemd. Gisteren werd het Heath Ledger Theater geopend, in het bijzijn van onder anderen de vader van Heath, Kim Ledger. De acteur overleed in januari op 28-jarige leeftijd aan een onbedoelde overdosis medicijnen. Kim Ledger toonde zich erg blij met het postume eerbetoon, dat ruim 55 miljoen euro heeft gekost. Hij vertelde dat verschillende familieleden van de acteur later deze maand naar New York zullen afreizen voor de première van ’The Dark Knight’. In de Batman-film speelde Ledger zijn laatste rol, die van slechterik de Joker. Recensenten hebben zijn acteerprestaties in de film al bejubeld. Ledger brak in 2005 door met zijn rol in ’Brokeback Mountain’, waarin hij een homoseksuele schapenhoeder speelt in het Amerika van de jaren zestig. Eerder was hij te zien in ’Monster’s Ball’, ’A Knight’s Tale’ en ’Casanova’.

Na twintig jaar nieuwe cd van Grace Jones

Na 20 jaar komt Grace Jones met een nieuw studioalbum. Het heet ’Hurricane’ en verschijnt op 27 oktober. Grace Jones, 56 jaar geleden geboren op Jamaica, werd in de jaren tachtig bekend als een van de pioniers van zowel de avant-gardepop als van de daarbij behorende cultuur en mode. Haar laatste studioalbum, ’Bulletproof Heart’, kwam uit in 1989. Op 19 juni speelde ze live op het Meltdown festival in Londen, op uitnodiging van de programmeurs van dit jaar, Massive Attack. De Engelse pers was lovend over het optreden en de nieuwe nummers die ze daar speelde. ’Hurricane’ bevat bijdragen van Sly en Robbie en Brian Eno.

Antjie Krog schrijft Gedichtendagbundel

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Gedichtendag is de bekende Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog gevraagd om de Gedichtendagbundel te schrijven. Krog schrijft in het Afrikaans, een taal die nauw verwant is aan het Nederlands. De bundel, die de titel ’Waar ik jou word’ zal krijgen, bevat tien nieuwe gedichten en is vanaf 29 januari 2009 voor een klein bedrag te koop in de boekhandel. Antjie Krog (1952) is een van de meest veelzijdige schrijvers van Zuid-Afrika. Haar gedichten werden veelvuldig bekroond. Naast poëzie schrijft ze proza, toneel en non-fictie, waarvoor ze onder andere de Alan Paton Award ontving.

Pierre Janssen liet legaat voor kunstaankopen na

Oud-museumdirecteur Pierre Janssen blijkt bij zijn dood op 27 oktober 2007 een legaat van 125.000 euro aan de Mondriaan Stichting te hebben nagelaten. Met dat geld, dat in jaarlijkse bedragen van 21.000 euro beschikbaar komt, wil de stichting aankopen ondersteunen die zij van belang acht voor de Collectie Nederland. Het geld is bestemd voor kunst die in de 20ste of 21ste eeuw is of wordt gemaakt.

Janssen, die op 81-jarige leeftijd overleed, was directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, Gemeente Museum Arnhem en jarenlang presentator van het tv-programma ’Kunstgrepen’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden