Anonieme Nierdonatie

Zusje en voetbal

De opvolger van Numeri

Kaïn en Abel

Anonieme Nierdonatie

Prof. Kooreman pleit op Podium van 26 juni voor anonieme onbetaalde nierdonatie. Wanneer slechts 1 op de 100.000 Nederlanders bereid en geschikt is om een nier af te staan aan een onbekende, kan de wachtlijst volgens hem worden weggewerkt. Hij vindt de sociale druk op familieleden en vrienden van een nierpatiënt om een nier af te staan, te groot. Als nierdonor juich ik elk pleidooi voor nierdonatie-bij-leven toe. Toch wil ik hier enige kanttekeningen bij plaatsen.

Ook anonieme donaties leveren sociale spanningen op. Niet elke man of vrouw staat te juichen wanneer de partner besluit om anoniem donor te zijn. Het overlijdensrisico is gering, maar herstel na transplantatie duurt vaak langer dan de paar weken die Kooreman noemt.

Met drie andere donoren ben ik bezig om een vereniging van nierdonoren op te zetten (donorenvereniging@home.nl). Dit streven levert reacties van donoren en van hen die in een voorbereidingstraject zijn (potentiële donoren) uit diverse hoeken van het land. Reacties, zeer persoonlijke verhalen, waarbij één ding opvalt: nergens is sprake van onaanvaardbaar grote sociale druk.

J.H.M. van Lier Oisterwijk

Zusje en voetbal

Zaterdagavond rond de klok van elf wist half Nederland dat het EK-voetbal voor ons afgelopen was. Zusje kreeg het pas maandagochtend op de fiets naar de crèche te horen. Ze is dus de hele zondag onwetend geweest. Best wel sneu voor deze enthousiaste voetbalfan.

Roy Scholten Delft

De opvolger van Numeri

Trouw-lezers mogen niet weten wat het nieuwe speeltje van Hollaar c.s. ter vervanging van het peperdure, geflopte Numeri-project gaat kosten, schreef Trouw gisteren. Uit concurrentieoverwegingen, zegt Hollaar. Ja, ja... Wat een hypocrisie! Zeg maar rustig dat wij, gewone kerkgangers, het niet mogen weten omdat we anders razend worden dat er weer miljoenen van ons geld over de balk gegooid worden. Voor niets, op basis van een ondeugdelijk rapport en ondeugdelijke besluitvorming. Door de synode. Van wie Hollaar zegt dat wij, gewone kerkgangers, hun oordeel maar moeten vertrouwen. Terwijl juist empirisch is vastgesteld dat hun oordeel niet deugde. Waarom zouden we dat oordeel nu wel vertrouwen? Omdat Hollaar de synode nog een keer een vaag plan hoopt aan te smeren ?

En ondertussen klaagt de kerkleiding van de PKN dat de bijdrage van de individuele kerkleden omhoog moet. Want de kerk heeft het financieel zo moeilijk. En waar gaat vervolgens dat geld aan op? Juist, zinloze prestigeprojecten als Numeri. Synode, bezint eer ge begint.

Peter Ybeles Smit Ybbergen

Kaïn en Abel

In Trouw van zaterdag komt dr Stoker terug op een artikel van Nelleke Noordervliet van 14 juni. Zij stelde dat God een willekeurige keuze maakt uit de offers van Kaïn en Abel. Maar mevrouw Noordervliet heeft verzuimd de grondtekst te raadplegen. Wat staat er precies in Genesis 4:3 en 4? „Kaïn bracht een handjevol vruchten van de aarde als offer aan Jahweh. Maar Abel bracht enkele eerstelingen van zijn kleinvee, ja hun vette stukken”. Kaïn is zuinig in zijn offer, Abel is gul. Er is dus geen sprake van willekeur. God kiest voor de gulle Hem toegewijde Abel en niet voor de zuinige Kaïn. Overigens ben ik het eens met dr. Stoker, die mevrouw Noordervliet verwijt dat het haar ontgaat dat Kaïns moraal geweld tot kern heeft. Kaïn is egoïstisch en gewelddadig en is er geen reden om van hem een held te maken.

D. van de Poppe De Bilt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden