Alternatief geneesmiddel?

Nahed Selim en de opvang

SGP beledigt homo’s

Alternatief geneesmiddel?

In de Verdieping van 19 april trof ik in een brief van C .L. Dam, arts te Amsterdam, een mogelijk gevaarlijke fout aan. Hij noemt als alternatief middel natriumbicarbonaat en vervolgens tussen haakjes soda. Natriumbicarbonaat oftewel dubbelkoolzure soda, is als huismiddeltje beter bekend als zuiveringszout. In dienst werd het vroeger door de hospik wel eens verstrekt als je last had van zuurbranden.

Soda is in het huishouden ook bekend als schoonmaakmiddel voor gootsteenontstopping. Het is niet aan te bevelen voor inwendig gebruik. Zo’n verschrijving door een arts zou ernstige gevolgen kunnen hebben.

P. Plieger Groningen

Nahed Selim en de opvang

Het onderzoek dat Nahed Selim bepleit naar het aantal asielzoekers dat een status krijgt en het aantal gezinsleden dat naar Nederland komt (Trouw, 24 april) wordt elke maand opnieuw uitgevoerd. Wie op de website van de IND de rubriek ’cijfers en rapportages’ aanklikt, vindt per maand een overzicht van het aantal asielzoekers en de landen waar zij vandaan komen. In de rapportage over het jaar 2007 vind je als aantal asielzoekers 2004 Irakezen en 1800 Somaliërs. Samen vormen zij meer dan de helft van de asielaanvragers. En slechts 1118 personen hebben een status gekregen. En die enorme groepen Soedanezen: er zijn minder dan 100 Soedanese asielzoekers per jaar.

Of de Irakezen en Somaliërs allemaal islamiet zijn, betwijfel ik ook. Het zijn juist minderheden die voor hun leven vrezen en het minst lokaal beschermd worden. En de nareizende familieleden: hun aantal is zo klein, dat het geen aparte vermelding krijgt. Het zijn er minder dan de kleinste wel genoemde groep, 870 Thai.

Mevrouw Selim vraagt zich af waarom er zo weinig gedaan wordt aan de opvang in eigen regio. Nu is die opvang beroerd, de vluchtelingen krijgen weinig hulp, in Syrië en Jordanië zitten wel miljoenen Iraakse vluchtelingen, daar vallen de paar duizend in Nederland bij weg. Ver boven de 90 procent van alle vluchtelingen blijft in de eigen regio.

Ook is Nederland zeker geen favoriete bestemming voor asielzoekers. Voor zover Irakezen West-Europa bereiken trekken zij grotendeels naar Zweden. Daar zitten er meer dan twee miljoen. Kortom: de hele column gaat over niets.

C. van Veelen Amsterdam

SGP beledigt homo’s

In Trouw van 22 april schrijven de heren Klaassen en Kloosterman van de SGP: Het Openbaar Ministerie vervolgt wel al diegenen die zich politiek incorrect uitlaten over homo’s of moslims. Ik wil graag weten wie ’al diegenen’ zijn.

Hier volgen vast wat namen van mensen die vanwege hun beledigende uitspraken niet zijn vervolgd door het OM: El Moumni, imam te Rotterdam (homo’s moeten met hun hoofd omlaag van het hoogste gebouw worden afgegooid), Leen van Dijke, van de eigen SGP (homo’s zijn lager dan dieven), Yvette Lont van de ChristenUnie (homo’s mogen niet in bestuursfuncties en zij wenst homo’s geestelijk dood). Ook Jenny Goeree, Martin-Jan van Maurik, Abdullah Haselhoef, Emile Ratelband en kardinaal Simonis zijn om hun homofobe uitspraken nooit vervolgd.

Of vinden Klaassen en Kloosterman de uitspraken van El Moumni, Leen van Dijke en Yvette Lont wellicht politiek correct? Als het OM de aangifte van de SGP-jongeren wél in behandeling neemt, zou daaruit een kwalijke reuk van willekeur opstijgen. Net als moslims en homo’s moeten SGP-leden er ook maar aan wennen dat zij beledigd worden.

G. Kruijne Alkmaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden