65-plus bonus

65-plus bonus (2)

Oplossing voor de dop

Collega Wilders

Saai werk

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

65-plus bonus

Wie na zijn 65-ste doorwerkt, krijgt vanaf volgend jaar een bonus op z’n AOW van 5 procent per jaar, als het aan minister Donner ligt (Trouw, maandag). Nu moet het toch niet gekker worden. Ik heb er alle begrip voor dat de arbeidsparticipatie verhoogd moet worden. Maar laat men richtlijnen vaststellen, bijvoorbeeld 35 of 40 jaar werken voor iedereen, dat is toch veel eerlijker.

Veel ouderen zijn al in het arbeidsproces begonnen op 15-16 jarige leeftijd (ikzelf ook en nog wel in de gezondheidszorg). Als zij 65 zijn en nog werken, komen zij op 50 arbeidsjaren. Veel jongeren komen daar niet aan toe, omdat ze later beginnen. Bovendien werken zij dankzij arbo-maatregelen (gelukkig) in een gezondere werkomgeving.

Gezien het zware werk indertijd is het voor mij (en velen met mij) lichamelijk onmogelijk om door te werken tot mijn 65-ste , laat staan nog erna. Ik kom dus voor de bonus van Donner niet in aanmerking, terwijl ik er al bijna 40 jaar werken op heb zitten. Dat is niet rechtvaardig.

Ineke Grootemaat Venray

65-plus bonus (2)

Het plan van Donner lijkt nogal eenzijdig gebaseerd op mensen die in loondienst zijn. Wat te denken van zelfstandigen die een zaak nog een poosje draaiende houden. Of wanneer ik als 65-plusser mijn verworven kennis omzet in zelfstandig advieswerk. Hoe waardeer je dat? En andersom; denk eens aan schrijvers die na hun 65-ste royalties krijgen, telt dat mee om meer AOW te krijgen?

Evert van Dijken Duiven

Oplossing voor de dop

Nico Cuppen en veel lezers mogen er moeite mee hebben, maar op zich is de dop op het melkpak handig. Je kunt het pak nu lekvrij opbergen. De dop is lastig open te draaien, omdat hij rond is en je er geen vat op krijgt. Mijn suggestie is om de dop in de vorm van een vleugelmoer te maken, die je altijd open en dicht krijgt.

Christiaan Fetter Delft

Collega Wilders

Als Kamerlid zou ik Wilders alsvolgt toespreken: U bent te respecteren voor de vastberadenheid waarmee u, wat u denkt dat goed is, probeert voor elkaar te krijgen. Ik twijfel ook niet aan uw integriteit: u meent wat u zegt. Tegelijk zeg ik u ook dat u wat betreft de inhoud de plank erg misslaat. Uw angst is buiten proportie, uw ideeën en de wijze waarop u ze uit, vormen een voedingsbodem voor angst en geweld. Daardoor zal het effect tegengesteld zijn aan wat u beoogt: Voeding van extremisme aan weerszijden en een strijd van verliezers.

Verder wil ik het dus hebben over wat de ideeën van mijn partij zijn over integratie en het omgaan met extremisme.”

Waarom ingewikkelder?

F.Vernooij Utrecht

Saai werk

Vrouwen zoeken vrijheid (Trouw, gisteren). Bedenkt nu niemand dat de meeste mensen (vrouwen en mannen) helemaal geen leuke uitdagende baan hebben met carrièrekansen, omdat ze onvoldoende opleiding hebben genoten of gewoon te weinig capaciteiten hebben?

Ik begrijp goed dat veel vrouwen naast een parttime baan graag ook een gezellig thuis bieden, de kinderen opvoeden, zorg verlenen aan zieke familieleden of buren en ook nog tijd hebben voor zichzelf. Dat geeft meer bevrediging dan vijf dagen per week in kleurloze baantjes moeten blijven hangen..

S.Scheele-Leenman Vleuten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden