65+ bonus

65-plus bonus

De middenorthodoxie

Huub Oosterhuis

65+ bonus

Een goede gedachte van minister Donner om een bonus te geven voor mensen die na hun 65ste doorgaan met werken. Maar, geachte heer Donner, heeft u zich wel goed georiënteerd hoe het in de Nederlandse samenleving gesteld is? Honderden, misschien wel duizenden 65-plussers zijn het hele jaar bezig met vrijwilligerswerk, zij zorgen dat in bibliotheken, zorgcentra, ziekenhuizen het werk voor de medewerkers verlicht wordt. En wat zou u denken van commissies en gemeentelijke platforms? Allemaal vrijwilligerswerk zonder inkomsten.

Krijgen die mensen dan met terugwerkende kracht ook die 5 procent van hun jaarlijkse AOW pensioen uitbetaald? Dat zou het eerlijkste zijn. Denkt u daar ook eens over na.

J. Bakker lid adviesraad senioren CNV

65-plus bonus

Ook ik ben, met Ineke Grootemaat (woensdag in Trouw) van mening dat een eerlijke maatstaf voor de toekenning van AOW het aantal gewerkte jaren is. Zelf was ik net 17 jaar toen ik begon met werken voor een salaris. Dit werk werd onderbroken voor het vervullen van mijn dienstplicht van 19 maanden.

Ik heb aan de hand van de website van de Tweede Kamer een overzicht gemaakt van leden van de fractie van het CDA en dan speciaal gelet op welke leeftijd zij aan hun eerste betaalde baan begonnen, en dus AOW-premie gingen betalen. Het was niet van alle leden te achterhalen, door het ontbreken van jaartallen.

Voor de leden waar wel duidelijke gegevens beschikbaar waren kwam ik uit op een gemiddelde leeftijd van 26,5 jaar. Op die leeftijd was ik dus al bijna tien jaar aan het werk! In dit verband is het aardig om te weten dat minister Donner 28 jaar was toen hij aan zijn eerste baan begon. Dus zomaar even een bonus invoeren zou niet eerlijk zijn. De enig juiste maatstaf is het aantal gewerkte jaren. Zelf maakte ik met een diensttijd van 39 jaar en 11 maanden de 40 jaar net niet vol.

Hans Terlouw Amersfoort

De middenorthodoxie

We hebben Bas Plaisier hoog. De wijze waarop hij de totstandkoming van de PKN heeft begeleid en gestimuleerd verdient respect. Maar zijn reactie op Jan Offringa, woensdag in Trouw, is onder de maat.

Offringa stelt dat de PKN de kluts kwijt is. Ze is in zijn visie op weg gelovigen uit het midden van de kerk van zich te vervreemden. Plaisier laat in zijn reactie precies zien wat Offringa bedoelde: in zijn verweer kleineert hij de middenorthodoxie. Ze zou alles bij het oude laten, de moderne cultuur kritiekloos accepteren en te weinig oog hebben voor het waarheidselement in andere kerken. Maar in dit beeld herkennen wij onszelf noch onze gemeente, hoewel middenorthodox, totaal niet. Door zo’n karikatuur vervreemdt hij ons van onze landelijke kerk. Al langer hebben wij het gevoel: worden wij nog vertegenwoordigd door de mensen die daartoe geroepen zijn?

Piet van Die en Annette Driebergen predikanten in Papendrecht

Huub Oosterhuis

In de Tien Geboden, afgelopen zaterdag, zegt Huub Oosterhuis aan het slot van het gesprek: „Ik heb gedachten over een leven na de dood, die zijn zo fantastisch dat ik ze niet prijsgeef.”

Waarom maakt hij mensen onnodig nieuwsgierig? Het is juist fantastisch om deze gedachten wél kenbaar te maken.

Willem de Vries Oldeholtpade

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden