Öztürk weer verbaal slaags met voorzitter en Tweede Kamer

Selcuk Öztürk Beeld ANP
Selcuk ÖztürkBeeld ANP

Bij de zwaarste persoonlijke aanvallen in de Tweede Kamer is de afgelopen jaren één Kamerlid opvallend vaak betrokken: Selcuk Öztürk (Denk).

Donderdag viel de hele Tweede Kamer over Öztürk heen, toen hij tijdens een debat over Turkije SP-Kamerlid Sadet Karabulut beschuldigde van terroristische sympathieën. ‘Schandelijk’ noemde ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind de aantijgingen. ‘Heel laag’, vond Sven Koopmans (VVD). 

Karabulut, van Koerdische afkomst, sprak in het verleden op bijeenkomsten waar ook sympathisanten van de Koerdische terreurbeweging PKK aanwezig waren. Het SP-Kamerlid zei donderdag dat zij ‘geen enkele moeite’ heeft om de PKK een terroristische organisatie te noemen.

‘Monddood’

Kamervoorzitter Khadija Arib berispte Öztürk al vaker en riep het Denk-Kamerlid donderdag op te stoppen met zijn beschuldigingen en ‘een beetje respect’ te betonen. “Voor dit huis, de regels die we hebben afgesproken en voor de functie van voorzitter.” Ze draaide de microfoon van de doorpratende Öztürk uit. Toen ze zei dat diens spreektijd erop zat, weigerde het Denk-Kamerlid terug te gaan naar zijn stoel: “Ik heb nog anderhalve minuut spreektijd”. Toen hij uiteindelijk toch terugliep, riep hij dat hij ‘monddood’ werd gemaakt.

Een paar maanden geleden botste Öztürk al hard met PVV-Kamerlid Machiel de Graaff, die hij had uitgemaakt voor fraudeur. De Graaff riep vervolgens naar Öztürk dat hij hem zou najagen. 

Denk beschuldigt vaker Kamerleden van Turkse afkomst van terroristische sympathieën of een gebrek aan (Turkse) vaderlandsliefde. Zo werd het inmiddels vertrokken GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil in een Denk-filmpje uitgemaakt voor ‘hypocriet’, wat ook valt op te vatten als ‘ongelovige’. Özdil kreeg vervolgens veel haatmail over zich heen.

Arib was ook al eens doelwit van Denk. Zij werd opgevoerd in een filmpje van de fractie, omdat zij de Kamer tijdens ramadan geen vrij wilde geven. Oproepen aan Denk van Arib en het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer,  om te stoppen met onverzoenlijke filmpjes, hebben tot nu toe niets uitgehaald.

Lees ook:

Öztürk overweegt aangifte tegen PVV-Kamerlid na ruzie in parlement

Denk-Kamerlid Selcuk Öztürk overweegt aangifte wegens bedreiging tegen PVV-Kamerlid Machiel de Graaf.

Kamervoorzitter haalt hard uit naar Kuzu en Öztürk

Arib noemde het gedrag van het tweetal op enig moment ‘Kamerlid onwaardig’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden