Oxfam Novib: Supermarkten hebben te weinig oog voor mensenrechten

Volgens het onderzoek van Oxfam Novib zijn supermarkten als Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Lidl en Plus onvoldoende transparant over wat er gebeurt bij toeleveranciers.Beeld ANP

Nederlandse supermarkten zorgen amper voor betere arbeidsomstan­digheden van leveranciers uit ontwikkelingslanden.

Ze durven niet naar het toilet, hebben ellenlange werktijden, lage lonen en werken op onhygiënische plekken: de vrouwen die in Indonesië en Thailand in de garnalensector werken. Toch komen de garnalen die door hun handen gaan terecht in Nederlandse supermarkten. Het is een voorbeeld uit een onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib naar de aandacht die Nederlandse supermarkten hebben voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden bij toeleveranciers uit ontwikkelingslanden.

“Achter sommige producten in de supermarkt schuilt enorm veel leed”, zegt onderzoeker Ioan Nemes van Oxfam Novib.

Volgens het onderzoek van Oxfam Novib zijn supermarkten als Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Lidl en Plus onvoldoende transparant over wat er gebeurt bij toeleveranciers. Zo maken de supermarkten geen namen of locaties bekend met een verhoogd risico op mensenrechtenschendingen. Nemes: “Supermarkten weten niet wat er bij toeleveranciers gebeurt of ze willen niet zeggen wat er gebeurt.” Nederlandse supermarkten scoren daarmee onvoldoende op internationale standaarden van onder meer de Verenigde Naties en de Oeso.

Een ander probleem is dat de kleine boeren en werknemers in ontwikkelingslanden bar weinig geld krijgen voor hun werk. “Zij worden economisch uitgebuit”, zegt Nemes. Van een mandje van twaalf onderzochte tropische producten, waaronder avocado’s, bananen, koffie en garnalen krijgen de Nederlandse supermarkten bijna 44 procent van de eindprijs die de consument betaalt. Handelaars en voedselproducenten krijgen 41 procent daarvan. Maar kleinschalige boeren en werknemers moeten het doen met een kleine 8 procent. “De verdeling is helemaal scheef”, zegt Nemes.

Meldpunt voor ontwikkelingsboeren

Naar aanleiding van het nieuws dat minister Carola Schouten een meldpunt opent voor Nederlandse boeren die te weinig betaald krijgen van supermarkten, wil Oxfam dat ook boeren uit ontwikkelingslanden zich bij de minister kunnen melden. “Als Nederlandse boeren het al lastig vinden om een goede prijs te krijgen voor hun producten, dan is dat voor boeren uit ontwikkelingslanden al helemaal moeilijk”, zegt Nemes. Volgens Oxfam zijn Nederlandse supermarkten oppermachtig en zouden ze een deel van die macht kunnen inzetten om kleinschalige boeren en werknemers iets beter te belonen.

Supermarkt Plus is volgens Oxfam Novib nog het beste jongetje van de slecht presterende klas. Zo heeft Plus besloten voor zijn eigen merk alleen nog fair trade producten te verkopen als dat mogelijk is. Ook erkent Plus als enige supermarkt dat er systematische schendingen van arbeidsrechten plaatsvinden bij toeleveranciers en dat dit moet worden onderzocht. Verder heeft Plus toegezegd om, als dat commercieel mogelijk is, meer producten af te nemen van producenten die vrouwen in dienst hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden