Oxfam: 26 superrijken bezitten evenveel als de armste helft van de mensheid

Beeld EPA

Ook vorig jaar zijn de rijken weer rijker geworden en de armen armer. Miljardairs zagen hun vermogens in 2018 dagelijks met 2,5 miljard dollar groeien, een stijging van 12 procent. Het vermogen van de 3,8 miljard armsten nam in dezelfde periode met 11 procent af.

Dat meldt Oxfam Novib vandaag in het rapport ‘Public Good or Private Wealth’. Jaarlijks publiceert deze ontwikkelingsorganisatie een onderzoek naar ongelijkheid in de wereld. Aanleiding is het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Deze nieuwjaarsreceptie voor internationale machthebbers en de zakelijke elite begint woensdag.

Vorig jaar bezaten 26 superrijken evenveel als de armste helft van de mensheid, oftewel 3,8 miljard mensen. In 2017 waren dat nog 43 miljardairs. Positief is dat het aantal mensen in extreme armoede de afgelopen decennia is teruggelopen. Maar sinds 2013 is de snelheid waarmee armoede afneemt gehalveerd, blijkt volgens Oxfam uit cijfers van de Wereldbank.

Bezos

Oxfam vindt het een zorgelijke trend dat de belastingdruk voor de rijken internationaal afneemt. Het gemiddelde tarief voor de winstbelasting daalde van 38 procent in 2003 naar 24 procent in 2018 wereldwijd. Ook Nederland besloot onlangs het winstbelastingtarief verder te verlagen. Gezien de grote verschillen in welvaart noemt Oxfam de belastingregels onrechtvaardig.

In sommige landen, zoals Brazilië, betaalt de armste 10 procent van de bevolking nu een groter deel van hun inkomsten aan belasting dan de rijkste 10 procent. Ook in de VS kwamen de rijken goed weg met de belastingherziening van president Trump.

’s Werelds rijkste man, Amazo topman Jeff Bezos, zag zijn fortuin groeien tot 112 miljard dollar. Oxfam merkt op dat 1 procent van zijn vermogen gelijkstaat aan het budget voor volksgezondheid in Ethiopië, een land met 105 miljoen inwoners.

Lees ook: 

De rijksten worden nóg rijker en dat is een economische ramp

Als de trend van groeiende vermogensongelijkheid de komende jaren doorzet, dan bezit de één procent rijksten ter wereld in 2030 zo’n twee derde van al het vermogen. Tot die conclusie komt een Britse parlementaire commissie, waarin zowel Labour als de Conservatieven oproepen tot wereldwijde actie om de groeiende ongelijkheid tegen te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden