OVV: omvallen hijskranen Alphen was onvermijdelijk

Luchtfoto van de plek aan de Hooftstraat waar in augustus twee bouwkranen met het brugdek op een aantal woningen vielen.Beeld anp

Het plaatsen van de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn op 3 augustus vorig jaar had niet goed kunnen gaan. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het onderzoeksrapport over het kraanongeluk bij deze werkzaamheden.

De kranen die op pontons stonden, vielen om bij het neerleggen van het rijdek. Het ongeluk leidde tot een enorme ravage in het centrum van Alphen. Een aantal woningen aan de oever van de Oude Rijn werd verpletterd. Door het ongeluk werden achttien woningen onbewoonbaar. Er vielen geen gewonden.

"De voorbereiding op het plaatsen van het nieuwe brugdek schoot ernstig tekort'', stelt de OVV vast. Door de lage stabiliteit van de hijsopstelling was het omvallen van de kranen onvermijdelijk. "Zelfs een vlekkeloze uitvoering van de geplande werkzaamheden had dit niet kunnen voorkomen."

Uit het onderzoek blijkt dat de hijsopstelling al bij aanvang van de werkzaamheden een te lage stabiliteit had. Toen tijdens het hijsen een van de pontons sterk begon te hellen, bezweek de kleinste kraan onder het gewicht en trok vervolgens de gehele hijsopstelling mee in zijn val.

Routineklus
De Onderzoeksraad constateert dat de partijen het werk benaderden als een routineklus waarbij de risico's systematisch werden onderschat en dat het hijsplan incompleet en ongeschikt was. "Dat de complexe werkzaamheden met groot materieel werden uitgevoerd in dichtbebouwd gebied, was voor geen enkele partij aanleiding om in de voorbereiding bewust stil te staan bij mogelijke risico's voor de omgeving. De kranen staken ruim veertig meter boven de bebouwing uit en stonden op pontons in het water. Desondanks voelde geen enkele partij zich geroepen om de veiligheid van de omgeving en de potentieel ernstige gevolgen te onderzoeken en te beheersen."

Ook de gemeente wordt op de vingers getikt. Die focuste op het voorkomen van hinder en overlast voor omwonenden, terwijl de gemeente volgens de Onderzoeksraad een belangrijke taak heeft in het waarborgen van de publieke veiligheid. "Dat laat onverlet dat de uitvoerende partijen uiteindelijk de verantwoordelijkheid hebben om het werk veilig uit te voeren."

De Raad beveelt aan om bij bouwprojecten één centrale partij aan te wijzen die de verantwoordelijkheid draagt voor risicobeheersing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden