OVSE-topman verzoekt om vrijlating waarnemers

Pro-Russische separatisen proberen hun greep te verstevigen in Oekraïne. Beeld epa
Pro-Russische separatisen proberen hun greep te verstevigen in Oekraïne.Beeld epa

Didier Burkhalter, topman van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, heeft pro-Russische separatisten in Oekraïne opgeroepen alle gegijzelde waarnemers vrij te laten. De Zwitser noemt de vrijlating van een Zweed, wegens gezondheidsredenen, een stap in de goede richting, maar hij wil dat ook de resterende zeven gijzelaars vrijkomen.

De waarnemers, die opereerden onder de vlag van de OVSE, werden vrijdag in Slovjansk uit een bus gehaald door gewapende mannen. De zeven die nu nog worden vastgehouden zijn vier Duitsers, een Tsjech, een Deen en een Pool. De gijzelnemers willen het liefst een gevangenenruil om zo enkele kameraden vrij te krijgen.

Spionage voor de NAVO
De waarnemers worden beschuldigd van spionage voor de NAVO. De separatisten toonden hen zondag in Slovjansk tijdens een persconferentie. Daar lieten de waarnemers weten dat ze goed worden behandeld en in goede gezondheid verkeren.

Internationaal groeit de druk om de waarnemers vrij te laten. Zo deden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier een oproep richting Rusland en nu volgt ook de OVSE zelf. 'De veiligheid van internationale waarnemers moet te allen tijde gegarandeerd worden', zo luidt de verklaring van Burkhalter, in zijn thuisland buitenlandminister.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden