OVSE praat in Moskou over waarnemingsmissie

(Novum/Ap) - De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft woensdag een team naar Moskou gestuurd om voorbereidingen te treffen voor een waarnemingsmissie rond de Russische presidentsverkiezingen van volgende maand. Dat de missie wordt uitgevoerd staat nog niet vast, omdat de voorwaarden die Rusland stelt voor de OVSE op het randje van aanvaardbaar zijn, zei woordvoerder Curtis Budden van ODIHR, het bureau dat waarnemingen voor de OVSE organiseert. Zo wordt er nog gesteggeld over de begindatum en de omvang van de missie, zei hij.

Rusland bood de OVSE aanvankelijk aan op 28 februari, drie dagen voor de verkiezingen van 2 maart, zeventig waarnemers te sturen, aanzienlijk minder dan de vierhonderd die vier jaar geleden de verkiezingen bijwoonden. De OVSE wees dat af als te karig, waarop Rusland zijn aanbod maandag verruimde tot 75 waarnemers van wie er vijf meteen, twintig op vrijdag en de resterende vijftig op 20 februari zouden mogen komen.

Budden zei dat de genoemde voorwaarden verre van ideaal zijn en dat het blote feit dat er voorwaarden worden gesteld indruist tegen bestaande gebruiken. "Rusland is het enige land dat dit doet."

Het team dat woensdag in Moskou wordt verwacht bestaat uit vier personen en een vijfde teamlid reist hen donderdag achterna, zei Budden. Nog eens vijftien waarnemers hebben visa aangevraagd om vrijdag naar Rusland te vertrekken en intussen 'hopen we van Rusland te horen wanneer de rest kan komen', aldus Budden. Hij zei dat ODIHR erop blijft aandringen dat de missie al op 15 februari operatief wordt, in plaats van 20 februari zoals Rusland wil.

De Russische onderminister van buitenlandse zaken Andrej Denisov zei dat Moskou de afwijzing van de aanvangsdatum door ODIHR betreurt en hoopt op verder overleg.

Bij de parlementsverkiezingen van 2 december weigerde ODIHR waarnemers te sturen vanwege soortgelijke beperkingen die het door Rusland kreeg opgelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden