Overzicht rellen in Groot-Brittannië

Relschoppers in Liverpool. Beeld bruno
Relschoppers in Liverpool.Beeld bruno

In Britse steden is het de afgelopen jaren dertig jaar herhaaldelijk tot hevige rellen gekomen. Een overzicht.

Redactie

augustus 2011: Nachtelijke plunderingen en brandstichtingen in Londen nadat de politie een verdachte in de wijk Tottenham heeft neergeschoten. Na twee nachten breken ook rellen uit in onder meer Manchester, Birmingham, Liverpool en Bristol.

december 2010: Duizenden jongeren demonstreren in Londen tegen verhoging van de studiebeurs. Het komt tot botsingen met de politie.

april 2009: Protesten in Londen tegen top G20; er valt een dode.

oktober 2005: Bij rassenrellen in Birmingham komt een 23-jarige man om; tientallen mensen lopen steek- en schietwonden op

mei-juli 2001: In Bradford , Leeds en Oldham komt het tot gewelddadigheden tussen blanke en uit Azië afkomstige jongeren en de politie.

mei 2000: Een demonstratie tegen het kapitalisme in Londen loopt uit op hevige rellen; de politie arresteert 37 mensen

december 1995: In de Londense wijk Brixton zijn hevige rellen tussen jongeren en politie na de dood van een man in een politiecel

juni 1995: Jonge Aziatische immigranten in Bradford slaan ruiten stuk en steken auto's in brand. Ook botsen ze met de politie. Het geweld breekt uit nadat een Aziatisch meisje gewond is geraakt bij haar arrestatie.

juni-juli 1992: In acht steden komt het tot rellen. In arme wijken van Huddersfield, Blackburn en Burnley komt het tot botsingen tussen jongeren en de politie. In Blackburn gaan Pakistaanse en Indische immigranten elkaar te lijf.

oktober 1985: In de Londense wijk Tottenham gaan jongeren de straat op na dood van een vrouw tijdens een huiszoeking. Bij de rellen komt een agent om.

april 1981: In Brixton in Zuid-Londen voeren politie en Afro-Caribische immigranten dagenlang een veldslag. Ruim 100 gebouwen gaan in vlammen op. Er raken 325 mensen gewond onder wie 280 agenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden