Overzicht: de Cito-scores in het bijzonder onderwijs

null Beeld anp
Beeld anp

Katholieke scholen scoren iets hoger dan protestantse, maar islamitische basisscholen komen bij de Cito-toets als beste uit de bus - mits je rekening houdt met sociale, economische en culturele achtergronden. Een visueel overzicht.

Sommigen noemen het appels met peren vergelijken, anderen zijn maar wat benieuwd hoe de basisschool op de hoek scoort. De Cito-resultaten die RTL Nieuws afgelopen weekend publiceerde maken in ieder geval duidelijk dat confessionele scholen onderling sterk verschillen.

RTL kende, in samenwerking met hoogleraar onderwijssociologie Jaap Dronkers, cijfers toe aan de gemiddelde Cito-score van duizenden basisscholen door heel Nederland. Het getal is geen rapportcijfer - eerder een indexering.

'Vrijgemaakten' scoren het laagst
Zoals uit onderstaande grafiek blijkt, scoren openbare scholen over het algemeen lager dan die in het bijzonder onderwijs. Gereformeerd-vrijgemaakten en antroposofen vallen in negatieve zin op. De gemiddelde 'vrijgemaakte' school zit flink onder het cijfer dat na alle verrekeningen als ijkpunt dient (een 7). De gemiddelde islamitische school zit daar 0,6 punt boven. Mogelijk zijn de verschillen deels te verklaren uit het feit dat RTL rekening heeft gehouden met sociale, economische en culturele achtergronden.

De hoogste scores worden gehaald op algemeen bijzondere scholen. Zij hebben geen levensbeschouwelijk karakter, maar vallen ook niet onder de verantwoordelijkheid van de overheid. De scores van individuele scholen vindt u op de website van RTL Nieuws.

Reformatorische zuil heeft uitblinkers
Voor één categorie berekende RTL Nieuws geen rapportcijfer: de scholen op reformatorische grondslag. Toch hebben de bevindelijk gereformeerden reden om trots te zijn: ze zijn met drie scholen vertegenwoordigd in de landelijke top tien. De reformatorische Pieter van Dijkeschool in Bruinisse scoort van alle basisscholen het hoogst: een 10.

In de categorie 'protestants en katholiek' vallen protestants-katholieke samenwerkingsscholen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden