Overwinteren

Annie overwintert. Of liever gezegd: ze pendelt. Tussen Nederland en de Costa del Sol. Ik kom Annie tegen in de populaire discotheek Voom Voom in Torremolinos, waarvan haar man eigenaar is. Ze lijkt helemaal geen overwinteraar. Dat doen toch alleen ouden van dagen, die niks anders te doen hebben?

Het aanpalende Hollandse bolwerk Carihuela Palace staat in deze tijd bol van de Nederlandse overwinteraars. Door de vergrijzing een aardige groeimarkt voor de reiswereld. Voor fl.12 gulden kun je er al twee maanden zitten, inclusief vliegreis. Daar krijg je in juli nog niet eens twee weken voor.

In het Hollandse restaurant Hans & Grietje kom ik hen allemaal tegen. Behalve Annie. Annie heeft het te druk met haar kind. Aan de bar zie ik Carihuela-eigenaar Cees Dros met zijn vrouw. Hij was het ook die begin jaren zestig Marysol oprichtte, een van de eerste Nederlandse vliegtour-operators naar vakantieland Spanje. Daar is zijn schoonzoon nu directeur, zodat Cees lekker kan overwinteren.

We eten samen een sateetje met echte pindasaus. Het is Hollands gezellig. De meeste overwinteraars zijn vaste klanten, die in Torremolinos of Marbella zelfs hun 'eigen' appartement boeken, compleet met schilderijen en andere privé-spullen. Overdag terrasje pakken, shoppen, wandelen over de gerenoveerde boulevard, dagtochten maken naar de witte dorpen in de Andalusische bergen of een balletje slaan aan de 'Costa del Golf'. 's Avonds kaarten, kletsen, bingoën, flirten, drinken of dansen. Wie durft gaat tot in de kleine uurtjes naar het trendy uitgaanscentrum Puerto Marina. En als het misloopt, is de Nederlandse dokter in de buurt. Ik vraag me af wat Annie nu doet.

Dan komen de artiesten. Natuurlijk Hollandse artiesten. Een met goud behangen patser bedient de knoppen. Het is entertainment van de polder pur sang. Tulia treedt binnen. Met haar lange blonde krullen en gezette postuur het prototype van de no-nonsensezangeres ('I am what I am'). Van schuifelnummers tot polonaise. Binnen no time loopt het hele gezelschap vrolijk achter elkaar aan. Het wordt een dolle boel.

Stilletjes trek ik 's avonds laat naar Voom Voom. En ja hoor, daar zit Annie weer. Jody Bernal brengt z'n nieuwste hit 'Dreams' ten gehore, geflankeerd door twee piepjonge, schaarsgeklede danseresjes. Na afloop deelt hij gratis cd's uit, voorzien van handtekening. Zo gaat-ie dus voor goud. Maar dat gaat aan mij voorbij. Dromerig kijk ik naar Annie. Zij heeft alles al meegemaakt. Ik vind haar nog steeds mooi.

Vriendelijk slaat Annie een drankje af. Ze glimlacht. Binnenkort wil ze wel weer een plaatje maken, vertelt ze me. Als ze wat meer tijd heeft. O melancholie, hoe zoet bent u. Die zuivere, wat klagende sound van de Band Zonder Naam staat haarscherp in mijn geheugen gegrift. Vlug verdring ik de Volendamse café-brand en de instortende Twin Towers. Overwinteraars mogen de harde werkelijkheid (even) vergeten.

Het toerisme raakt dieper in de put. De invloed van 11 september is op korte termijn sterker dan ooit. Bij een derde van de Nederlanders speelt de toestand in de wereld deze winter een rol bij de vakantiebeslissing. De vlieg-angst neemt toe, vooral voor verre reizen. Er blijft een duidelijke aarzeling. De Spaanse winterzon lijkt te profiteren. Daar is het tenminste nog 'gewoon'.

Annie neemt afscheid. Ik wens haar veel geluk. Vanaf nu zal ik gelijk in de vakantiestemming raken, als ik aan Annie Schilder denk. Wat er ook gebeurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden