Overwinterende scheidsrechters bereiden zich voor op komst videoscheids

Dick van Egmond tijdens een KNVB-persbijeenkomst over de actuele ontwikkelingen op het gebied van arbitrage van het huidige competitieseizoen. Beeld ANP
Dick van Egmond tijdens een KNVB-persbijeenkomst over de actuele ontwikkelingen op het gebied van arbitrage van het huidige competitieseizoen.Beeld ANP

In de winterstop vliegen de Nederlandse clubs grotendeels uit naar warmere oorden om zich daar voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Het scheidsrechterskorps ging hen meestal achterna, tot vorig jaar. Toen ‘overwinterden’ de leidsmannen gewoon in Nederland en daar gaven ze dit jaar een vervolg aan.

Job van der Plicht

Drie dagen waren ze in Zeist bij elkaar om te trainen, de eerste helft van het seizoen te evalueren en vooruit te blikken naar het halfjaar waarin de beslissingen in alle competities vallen. Daarnaast bereidt de arbitrage zich ook voor op de komst van videoarbitrage. Nu wordt daar alleen nog in bekerwedstrijden mee gewerkt, maar het zou zomaar kunnen dat in augustus, vanaf de start van het nieuwe seizoen, tijdens alle eredivisieduels met scheidsrechters over de schouder wordt meegekeken of ze de juiste beslissing nemen.

Volgens scheidsrechter Bas Nijhuis moet er vooral over het financiële vraagstuk een knoop worden doorgehakt. “Als er tijdens alle wedstrijden in de eredivisie gebruik wordt gemaakt van video-arbitrage dan zorgt dat voor extra aanstellingen van scheidsrechters. Want er moeten ook een scheidsrechter en een assistent in de ‘wagen’ naar de wedstrijd op beeld kijken. Daarvoor is ook weer apparatuur nodig. De vraag is wie er voor die extra kosten op gaat draaien.”

Op het gebied van video-arbitrage in het voetbal is Nederland wereldwijd al jarenlang voorloper. Tijdens officiële toernooien was Danny Makkelie, die ook nationale en internationale wedstrijden fluit, geregeld video-scheidsrechter. Tijdens het wereldkampioenschap voor clubs in 2016 deed hij dat bijvoorbeeld en vorig jaar, tijdens het WK voor spelers onder twintig jaar, bekeek hij tijdens de finale of landgenoot Björn Kuipers op cruciale momenten wel de juiste beslissing nam.

Videoref

Maar ondanks dat Nederland het initiatief neemt als het gaat om video-arbitrage, wordt het systeem nog niet gebruikt in de eredivisie. En dat terwijl er in Portugal, Italië en Duitsland al wel mee wordt gewerkt. Dat zorgde volgens Nijhuis voor grappende opmerkingen bij de UEFA. “Ze zeiden daar: ‘jullie hebben ons ermee opgezadeld en nu ze het in andere landen gaan gebruiken doen jullie niet mee’,” zegt Nijhuis lachend.

Maar daar komt verandering in en wellicht dus in augustus al. Als er tijdens alle wedstrijden in de eredivisie met een video-scheidsrechter gewerkt gaat worden, dan betekent dat ook een aanpassing in de manier van fluiten. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld ten onrechte voor buitenspel wordt gefloten, waardoor een doelpunt niet wordt gemaakt, terwijl dat wel had gekund als het spel door was gegaan, moeten scheidsrechters minder snel fluiten als ze niet helemaal zeker zijn van hun beslissing.

Het spel kan dan doorgaan en de video-scheidsrechter kan op de achtergrond beoordelen of er een juiste beslissing is genomen, of dat er alsnog moet worden ingegrepen. “Nu wil iedereen gelijk duidelijkheid, dus zeggen we ook tegen onze grensrechters dat ze direct moeten vlaggen als het bijvoorbeeld buitenspel is. Maar straks moeten ze daarmee dus wachten. Die aanpassing is heel moeilijk.”

Als Nijhuis zelf plaatsneemt achter de beeldschermen zal hij zich ook moeten aanpassen, erkent hij. “Op het veld wil ik nog wel eens wat risico’s nemen en door laten spelen, maar als video-scheidsrechter kan dat niet. Dan zal ik echt soms tegen mezelf moeten zeggen: ‘Bas, hier moet voor gefloten worden’. Ik kan dan niet teveel mijn eigen fluitstijl hanteren.”

Janssen

Ed Janssen zal als scheidsrechter in de eredivisie niet meer te maken krijgen met video-arbitrage. De 47-jarige scheidsrechter maakte woensdag bekend dat hij na afloop van dit seizoen stopt als leidsman. Jansen floot in 2003 zijn eerste wedstrijd in het betaalde voetbal.

“Natuurlijk zal het vreemd zijn als mijn laatste wedstrijd daar is. Maar ik heb deze beslissing rationeel genomen. Het is goed geweest”, legt Janssen uit op de website van de KNVB. Na zijn carrière wil hij bij de arbitrage van de voetbalbond betrokken blijven, maar op welke manier is nog niet bekend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden