Overwinning van hindoepartij

AMSTERDAM - De hindoe-nationalistische Bharatiya Janata Partij (BJP) van de Indiase premier Atal Vajpayee heeft, verrassend, een grote overwinning geboekt op de oppositionele Congrespartij.

De seculiere Congrespartij verloor haar meerderheid aan de BJP in drie van de vier deelstaten waar verkiezingen werden gehouden. De klap komt hard aan voor de Congrespartij, die wordt geleid door de van geboorte Italiaanse Sonia Ghandi.

De gevolgen voor de nationale politiek van het land kunnen groot zijn. Volgend jaar oktober worden verkiezingen gehouden voor het nationale parlement. Een hoge BJP-functionaris noemde gisteren de deelstaatsverkiezingen een 'generale repetitie' voor de aanstaande parlementsverkiezingen, maar stelde eveneens dat premier Vajpayee die verkiezingen niet zal vervroegen, ondanks het feit dat de stemming er voor zijn partij nu goed in zit.

De BJP had eerder een aantal deelstaatverkiezingen op rij verloren, en verkeert in ernstige problemen in de volkrijkste deelstaat, Uttar Pradesh. De maandag gehouden verkiezingen waren alle vier in deelstaten die gerekend worden tot het hindoeïstische hartland van India: Madhya Pradesh, Rajasthan, New Delhi, en het kleinere Chattisgarh.

Peilingen voor de verkiezingen gaven aan dat de Congrespartij slechts het pleit zou verliezen in Madhya Pradesh. Dit gebeurde echter niet alleen daar, maar ook in Rajasthan en Chattisgarh. Alleen in de hoofdstad New Delhi blijft de Congrespartij aan de macht.

De BJP lijkt electoraal geprofiteerd te hebben van de verbeterende sfeer met erfvijand buurland Pakistan. Al een week lang houdt een bestand rond de omstreden grens in Kashmir. Begin januari zal premier Vajpayee een internationale bijeenkomst in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad bijwonen. Verder zal geholpen hebben dat de partij tijdens deze verkiezingen niet uitsluitend probeerde te appeleren aan hindoe-nationalisme, maar vooral ook nadruk legde op inhoudelijke thema's als goed bestuur en ontwikkeling. De campagnes draaiden veelal om lokale thema's als water- en elektriciteitsvoorzieningen.

Wel haalde de BJP in Madhya Pradesh de radicale sanyasin (hindoe-non) Uma Bharati van stal, een charismatische BJP-leider die zich sterk maakt voor hindoeïstische stokpaardjes als de bouw van een tempel in Ayodhya (Uttar Pradesh), op de plek waar tien jaar geleden een 16de-eeuwse moskee werd afgebroken door hindoe-activisten. Uma Bharati, die de extremistische vleugel van de BJP vertegenwoordigt, speelde bij de sloop een belangrijke rol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden