Overwerk voor beulen

Het lijkt op Willem Holleeder in de rol van chef slachtofferhulp, maar Saudi-Arabië, kampioen publieke onthoofdingen, levert toch echt de voorzitter van de VN-mensenrechtenraad. En dat terwijl het land topexpert is in het bestrijden van mensenrechten, waaronder vrijheid van godsdienst of geloofsafval.

De Palestijnse dichter Ashraf Fayad (35) kan erover meepraten. Hoe lang hij dat nog zal kunnen is onduidelijk want de Saudische justitie wil zijn hoofd laten rollen, waarschijnlijk op een parkeerplaats. Parkeerplaatsen in Saudi-Arabië hebben de nevenfunctie van schavot. Fayad is Palestijn maar hij is geboren en getogen in Saudi-Arabië. In 2013 arresteerde de religieuze politie hem, nadat een verklikker had doorgegeven dat hij in een café God zou hebben beledigd. Het godsvertrouwen van de Saudiërs gaat niet zover dat ze het almachtige Opperwezen in staat achten zichzelf te verdedigen en daarom mobiliseren ze hulptroepen in de vorm van rechters en beulen. Fayad ontkent de beschuldigingen. Zijn vader stierf aan een beroerte toen hij het doodvonnis vernam. De religieuze politie spoorde ook een gedichtenbundel op die hij jaren geleden publiceerde in Beiroet. Ook daaruit zou zijn atheïsme zijn gebleken. Hij was derhalve een afvallige die het bestaan van God ontkende en hem bovendien had beledigd.

In eerste instantie kreeg Fayad vier jaar cel en achthonderd zweepslagen. Maar een hof van beroep vond dat een te karige straf en veroordeelde hem ter dood. Volgens zijn zus had hij kwaad bloed gezet door een video op het net te zetten waarin de religieuze politie iemand aftuigt.

Dat Saudi-Arabië de VN-mensenrechtenraad leidt belooft ook weinig goeds voor de Mauretaniër Ould Mkhaitir. Ook hij bewoont een dodencel. Volgens de aanklacht heeft hij niet God beledigd maar wel Mohammed. In een weblog schreef hij dat Mohammed had gediscrimineerd, door wel zijn joodse vijanden te doden maar niet zijn Mekkaanse tegenstanders omdat die familie van hem waren. Mauretaanse rechters vonden die uitspraak de kogel waard. Ook Mauretanië is lid van de VN-mensenrechtenraad.

Saudi-Arabië zal zijn hoge VN-functie heus niet benutten om die arme Mauretaniër te helpen want die is even 'schuldig' als die lelijke Palestijn. Behalve atheïsme bedreigt het woestijnrijk nog een 'gevaar', de sjiitische islam en ook dat bezorgt spionnen, rechters, cipiers en beulen overuren. Op internet 'bewijzen' Saudische geestelijken dat sjiieten ongelovigen zijn en dat je als goede moslim geen vlees mag eten dat bereid is door een sjiiet. Er zitten momenteel minstens twee sjiieten in een Saudische dodencel: de ayatollah Nimr Al-Nimr, een bekend opposant, en zijn oomzegger Ali. Ali is 20, toen hij werd opgepakt was hij zeventien. Oom en neef zijn veroordeeld wegens ondermijnende activiteiten. Neef kreeg een geheim proces, want privacy is een heilig mensenrecht in Saudi-Arabië, vooral wanneer rechters zonder pottenkijkers hun corrupte werk willen doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden