Overweldigende belangstelling voor kanker-cd-rom

,,Het is druk'', bevestigt een telefoniste van het call centre. ,,We worden niet alleen gebeld door patiënten, maar ook door artsen en ziekenhuizen.'' Gistermiddag drie uur: 43000 bellers in een paar dagen tijd. En dat alles vanwege een cd-rom met meditatie- en ontspanningsoefeningen.

redactie binnenland

'Met kanker kun je leven', heet het schijfje. De makers, de Groningse hoogleraar T. Huppes en de Amsterdamse chirurg J. Wesdorp, zijn zelf allebei kankerpatiënt. De reguliere geneeskunde heeft te weinig aandacht voor de psyche, vinden ze. Via de cd-rom willen ze mensen leren hoe ze zelf, met oefeningen en een aangepaste manier van leven, iets aan hun ziekte kunnen doen.

Daarbij gaan ze uit van een vérgaande eenheid van lichaam en geest. Zo stelt chirurg Wesdorp deze week in Intermediair: ,,Via meditatie kun je het afweersysteem versterken en op die manier je tumor mogelijk onderdrukken.'' Een gedachtegang die aanslaat, blijkt uit de grote belangstelling voor de cd-rom. Ook bij de zorgverzekeraars, die bereid waren een miljoen gulden in de cd-rom te steken.

Dat laatste is opmerkelijk. De theorie dat de geest een helende invloed op het lichaam kan hebben, is weliswaar een tijdlang populair geweest -zelfs sommige westerse wetenschappers vielen ervoor- maar feitelijk al op haar retour. De weinige wetenschappelijke studies die aanwijzingen voor zo'n verband geven, zijn later onderuitgehaald of spreken elkaar tegen.

Het Rotterdamse Helen Dowling Instituut, dat onderzoek doet naar de relatie tussen lichaam en geest, is dan ook voorzichtig. Bert Garssen, wetenschappelijk hoofd van dit instituut, zegt in Intermediair: ,,Binnen het Helen Dowling Instituut leeft niet meer zo sterk het idee dat je met de menselijke wil je overlevingskans kunt vergroten. De invloed van de psyche is maar zeer beperkt.''

Neemt niet weg: de belangstelling voor de cd-rom 'Met kanker kun je leven' is overweldigend. De telefonistes van het call centre -soms tien, soms twintig, soms nog meer- hebben inmiddels 12000 bestellingen verwerkt (niet alle bellers krijgen het gratis schijfje, alleen de kankerpatiënten onder hen). De cd-rom is te bestellen via telefoonnummer 0900-0012.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden