Overwegend solidariteit in pensioenkwestie

Ouderen hebben recht op een goed pensioen, maar voor een klaagzang is geen reden, menen lezers.

Profiteren

De jongeren menen dat zij het kind van de rekening worden als het pensioen van de 65-plusser nu wordt geïndexeerd of niet wordt gekort. De mensen die nu pensioen ontvangen vinden dat hun pensioen moet worden uitbetaald op basis van de afspraken die voor hen decennia lang hebben gegolden: een waardevast pensioen op basis van hun diensttijd en de inleg van premie door henzelf en hun werkgever(s). Eerlijk gezegd begrijp ik niet goed waar deze jongeren het lef vandaan halen om te willen profiteren van de inzet van degenen die jaar in jaar uit (verplicht) geld opzij hebben gelegd om te sparen voor hun oude dag, terwijl zij zelf nog nauwelijks een bijdrage hieraan hebben geleverd en alle kans hiervoor nog krijgen.


Sjef Verpaalen (70) Utrecht

Tel je zegeningen

De 65-plusser is zeer bevoordeeld ten opzichte van de huidige jongeren, niet alleen als het gaat om pensioen. Deze generatie heeft goed basisonderwijs gehad. Alle aandacht ging uit naar de vaardigheden lezen en schrijven. Ook kon deze generatie makkelijker studeren door de studiebeurzen die er toen verstrekt werden. Nu is men bezorgd over het terugbetalen van hun studielening. De oudere generatie kon makkelijk een vaste baan krijgen. Nu moeten jongeren werken als goedkope krachten, als zzp'er, zonder zicht op een vast contract. Dus spaargeld voor een pensioen, een huis kopen of huren, een studielening aflossen, een dure zorgpremie. Je zal nu maar een jongere wezen. En nu ook nog discussie over de vraag of jongeren zelf maar moeten zorgen voor een oplossing voor hun pensioen. Hoe durven we.


Joke Rodrigues Pereira (61, docent) Amstelveen

Wees niet bang

Met enige schroom reageer ik, sinds 2004 gepensioneerd. Ik heb aardig wat ingeleverd en dan is het missen van de indexering niet meegeteld. Toch klaag ik niet, hoewel ik altijd voor lagere lonen heb gewerkt, en dus niet veel heb opgebouwd in mijn werkzame leven. Wel heb ik altijd premie betaald. Voor elke betaalde euro krijg ik vier euro terug, volgens mij krijgen ook jongeren die zekerheid voor een pensioenuitkering. Als er vanaf aanvang wordt betaald, zal er op het eind ook een waardevast pensioen zijn. Deze zekerheid heb je niet bij een commercieel bedrijf. In de praktijk als vakbondskaderlid en pensioenfondsbestuurslid heb ik veel gezien. Dus jongeren, wees niet bang.


Gerard Geelhoed Kamperland

Solidair

Ik ben nu 82 en mijn pensioen is al heel lang niet meer geïndexeerd, maar mijn behoeften worden ook al een hele tijd minder. Nederlandse pensioenen horen bij de hoogste ter wereld en alom hoor ik om mij heen niet dat de jongeren niet moeten zeuren, maar dat wij ouderen niet moeten zeuren. En laten wij toch solidair zijn met die jongeren.


Els Enneking-Feitz Schiedam

Vertroebelde discussie

Solidariteit is een woord dat de discussie over pensioenen vertroebelt. Er is misschien geen sprake van een gevoel van onderlinge verbondenheid, maar ook staan generaties niet tegenover elkaar.


Cor Hofstra Drachten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden