Overvolle kalender doorn in oog Roddick

Toptennissers klagen al jaren over de lengte en de zwaarte van het seizoen. In Azië blies de Amerikaan Andy Roddick de oude discussie nieuw leven in.

Na zijn nederlaag in de eerste ronde van het toernooi in Peking tegen de Pool Kubot opende Andy Roddick vorige week frontaal de aanval op de organisatoren van de ATP Tour. De Amerikaan vond de belasting voor de toppers uit het tenniscircuit onverantwoord. Hij pleitte voor een herziening van de kalender, die volgens de verliezend Wimbledonfinalist van dit jaar te veel toernooien bevat.

Met zijn kritiek rakelde Roddick (27) een oude discussie op. De topspelers uiten al jaren hun ongenoegen over de lengte en de belastbaarheid van het seizoen. Federer en Nadal hebben ook al vaker aangegeven dat er op de huidige agenda te weinig ruimte is om rust te nemen. In de ogen van Roddick is het een teken aan de wand dat veel toppers aan het eind van het jaar zijn opgebrand of kampen met blessures.

Roddick verwees naar de afwezigheid van Federer en Murray in Azië. Federer trok zich terug vanwege oververmoeidheid en Murray tobt al enige tijd met een polsblessure. „Dit kan geen toeval zijn”, zei Roddick in Shanghai, waar het rondreizende circus deze week is neergestreken. „Het is belachelijk dat er in een professionele sport als tennis geen fatsoenlijke periode is om te herstellen en tot rust te komen.”

De spelers uit de mondiale top dertig zijn verplicht om aan de vier grandslams en acht van de negen Masterstoernooien deel te nemen. Daarbij tellen ook de beste vier prestaties in ATP 500-toernooien en de beste twee prestaties in lagere evenementen mee voor de ranglijst. Ze hebben derhalve de verplichting om jaarlijks aan minimaal achttien toernooien mee te doen. Het seizoen loopt van 1 januari tot 5 december.

„We praten hier al jaren over, maar de situatie wordt eerder slechter dan beter”, mopperde Roddick, US Openkampioen in 2003. „We hebben geen enkele inspraak en dat is natuurlijk ook vreemd. Het is de kortzichtigheid van de ATP-bazen. Zij zien kennelijk niet in dat zij spelen met de gezondheid van de spelers. Iedereen is er toch bij gebaat dat de toppers zolang mogelijk blessurevrij kunnen spelen.”

Volgens Roddick dragen te veel mensen in de structuur van het profcircuit dubbele petten. Zij die de macht hebben om dingen te veranderen, zijn vaak dezelfde die ook de toernooien organiseren. Door die verstrengeling van belangen worden niet altijd de juiste beslissingen genomen, is de mening van Roddick.

Een boycot van de spelers is in de ogen van de Amerikaan geen optie. Volgens de nummer zes van de wereld voelen de spelers een grote verantwoordelijkheid naar de fans toe. „Met een boycot van een toernooi of een andere actie brengen we de sport misschien alleen maar schade toe. Het is een moeilijke situatie en het is te hopen dat het gezonde verstand uiteindelijk gaat zegevieren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden