Overvolle Eerste Hulp door vele zieke ouderen

Brandbrief | Artsen op de Eerste Hulp moeten steeds vaker patiënten weigeren. Ambulances moeten omrijden. 'De rek is eruit.'

IRIS PRONK en REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Het is te druk op de afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen, zij moeten steeds vaker een opnamestop afkondigen. In de regio's Noord-Holland en Flevoland gebeurde dat vorig jaar 2300 keer. Drie jaar eerder gingen de spoedafdelingen nog maar 430 keer dicht. Zo'n stop kan enkele minuten tot uren duren.

Patiënten kunnen dan niet op de eerste hulp terecht, ambulances moeten doorrijden naar een verder gelegen ziekenhuis. Het is een dagelijks terugkerend problemen, schrijven artsen uit die twee provincies in een brandbrief aan minster Schippers van volksgezondheid. Alleen al in Amsterdam zijn er gemiddeld acht opnamestops per dag. Soms zijn alle Amsterdamse ziekenhuizen tegelijk overvol en moeten ambulances uitwijken naar andere steden.

Tot nu toe is het steeds goed afgelopen, aldus de Amsterdamse artsen, "maar als er niets verandert gaat het een keer mis". Soms worden meerdere patiënten met hoge urgentie tegelijkertijd naar hetzelfde ziekenhuis gebracht. Een volle spoedzorgafdeling kan zo'n piekbelasting niet aan. Patiënten moeten op de gang liggen en lang wachten op zorg. "Kwalitatief verantwoorde zorg komt daarbij in het geding."

Vooral kwetsbare ouderen zorgen op de Spoedeisende Hulp voor vertraging. "Het gaat om ouderen die bijvoorbeeld een long- of blaasontsteking hebben, maar dat zelf niet weten", zegt Mariska Offeringa-Klooster van het AMC, één van de briefondertekenaars. "Zij komen eerst met vagere klachten, zoals een drukkend gevoel. Voordat duidelijk is wat hen mankeert, moeten er een cardioloog en een longarts bijkomen. Dat kost veel tijd."

Uit landelijke cijfers blijkt dat het aantal patiënten dat jaarlijks bij de Spoedeisende Hulp belandt, ongeveer gelijk blijft: twee miljoen per jaar. Maar de patiënten hebben wel steeds vaker complexe en dus tijdrovende problemen. Het zijn de mensen die vroeger in een verzorgingshuis of verpleeghuis woonden, maar nu als gevolg van overheidsbeleid langer thuis blijven.

undefined

Boosdoener

Dat overheidsbeleid is de grote boosdoener volgens de briefschrijvers. Dat bijna de helft van de verzorgingshuizen moet sluiten, is voelbaar op de Spoedeisende Hulp: "Huisartsen worden soms radeloos van machteloosheid omdat ze een zieke oudere patiënt thuis niet meer kunnen managen; de enige oplossing is dan nog het ziekenhuis."

Als gevolg van fusies nam het aantal spoedzorgafdelingen in Nederland af van 94 in 2012 naar 88 nu. Ook dat is een verklaring voor de huidige drukte volgens Crispijn van den Brand, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen. Er zijn geen landelijke cijfers van het aantal opnamestops, maar hij hoort 'overal in het land' dat de afdelingen te vol zitten. Crispijn herkent het beeld van de complexe patiënt die veel tijd vraagt. Vaak moet er een bed worden gezocht in een verpleeghuis of ziekenhuis, omdat hij of zij te ziek is om naar huis terug te keren. Vooral het regelen van zo'n bed kost het personeel veel tijd.

Uit nieuw onderzoek van spoedzorgarts Menno Gaakeer uit Goes valt ook af te leiden dat de conditie van patiënten in de afgelopen jaren is verslechterd. In 2012 moest 31,6 procent van de twee miljoen patiënten die jaarlijks binnenkomen ná de Spoedeisende Hulp worden opgenomen in een ziekenhuis of verpleeghuis. Vorig jaar steeg dat naar 36,9 procent.

Dat betekent dat spoedzorgmedewerkers in 2015 voor honderdduizend patiënten méér een ziekenhuis- of verpleeghuisbed moesten zoeken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden